Potrivit unei estimări, din farmacii lipsesc zeci de medicamente, din aproape toate clasele, de la antibiotice pentru copii și spray-uri inhalatorii până la vaccinuri pentru glaucom și medicamente pentru diabetici. Pentru toate aceste produse este vorba fie de discontinuitate în aprovizionare, fie de dispariția totală de pe piață.
"Am trimis numeroase sesizări către Agenția Medicamentului, dar de acolo răspunsurile nu sunt încurajatoare. Ni s-a spus că principalul motiv al penuriei de medicamente îl reprezintă prețurile de referință prea mici, ceea ce face ca importul să nu fie rentabil pentru producători și astfel se aduc doar cantități minimale," a declarat farmacista Beatrice Speteanu la Realitatea Plus.
EXPORTUL PARALEL DE MEDICAMENTE RĂMÂNE O PROBLEMĂ
O altă cauză a lipsei unor medicamente este exportul paralel, procedeul comercial prin care tratamente importate la prețuri mai mici decât în restul țărilor europene sunt reexportate de distribuitori, fără a ajunge la destinația inițială. Procedura este legală, dar statele membre pot, în anumite cazuri, să restricționeze comerțul paralel, pentru a garanta un interes public legitim, cum ar fi asigurarea unei furnizări adecvată și continuă de medicamente către populație.
"Nu există date transparente privind exportul paralel, dar ar trebui impusă o limită. De asemenea, trebuie actualizate prețurile pentru genetice, dar și o mai bună monitorizare a pieței, inclusiv mai multă transparență din partea distribuitorilor și producătorilor.