Criza de oxigen din spitalele Covid este tot mai gravă de la o zi la alta. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, ca să-i țină pe pacienți în viață, doctorii au apelat la spitalele din jur. Și în Capitală situația este critică.
,,Consumul de oxigen într-adevăr a fost îngrozitor de mare, a crescut practic de trei ori față de normal. Nu s-a ajuns chiar la ventilație la balon, deci, practice, manevra manuală efectuată de către personalul sanitar, dar a fost foarte aproape’’, a precizat Florin Bica, medic la Spitalul Bagdasar-Arseni din București.
Ca să facă față situației, România a primit din Istrael 40 de concentratoare de oxigen.
,,Tot ce a venit până azi a fost distribuit aproape instantaneu. Cele zece concetratoare vor pleca la ISU București. Între timp se va semna un ordin de distribuire acolo unde este nevoie de ele. Deja am distribuit sute de concentratoare, dar mai sunt solicitări și pe baza solicitărilor și nevoilor, acolo se distribuie’’, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Oxigenul este în acest moment tratamentul vital pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2, iar pe internet se vând tot felul de soluții salvatoare. Spre exemplu, concentratoarele de oxigen se vând pe diferite site-uri cu prețuri care pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge chiar la 8.000 de lei. Iata o discuție cu unul dintre comercianți:
Reporter Realitatea PLUS: Bună ziua! Vă sun în legătură cu anunțul legat de concentratorul de oxigen, mai este valabil?
Vânzător: Da, mai am unul disponibil. Prețul este 1.000 de lei pe săptămână, plus 500 de lei garanție, pe care v-o returnăm la sfârșitul perioadei de închiriere.
Reporter Realitatea PLUS: De unde le am? Adică sunt sigure?
Vânzător: Da, sunt aparate profesionale care se folosesc și în clinici. Sunt profesionale, sunt din Germania luate, sunt ok.
Fiți precauți atunci când cumpărați astfel de aparate, avertizează specialiștii. Dacă nu sunt luate din locuri avizate, concetratoarele de oxigen pot face mai mult rău decât bine.