Sute de mii de oameni din Siria, Afganistan și alte astfel de state care se află sub asediul războiului și conflictelor politice s-au năpustit la granițele Uniunii Europene implorând ajutor.
Cei mai mulți dintre ei au ajuns în Europa trecând prin momente de coșmar, adevărate drame. Disperarea i-a făcut să-și riște viețile lor și ale copiilor lor. Au traversat mările și oceanele în bărci șubrede, plătind traficanților de persoane între 2.000 și 3.000 de euro, în speranța unei vieți mai bune, unei vieți sigure.
Mulți au murit, unii pe mare, alții pe șosele. Bărcile șubrede și nesigure s-au dovedit a fi necruțătoare. Mii de refugiați și-au pierdut viețile pe apă, încercând să ajungă în Europa, însă tot la fel de mulți au fost salvați de polițiștii de la Gărzile de Coastă. Mulți s-au lăsat pe mâna traficanților de persoane, care i-au încuiat nepăsători în camionete pentru a-i transporta la destinație, și au murit sufocați. Dar, de asemenea, mulți au fost salvați la timp de oamenii legii.
Numărul acestora este greu de stabilit cu exactitate, însă anul acesta au fost detectați aproximativ 350.000 de refugiați.
Mobilizarea lor a creat o adevărată criză în UE, statele membre nefiind pregătite pentru găzduirea unui număr atât de mare de refugiați, într-un timp atât de scurt. Pe plan politic și economic, acest val de oameni poate crea un impact fără precedent. Uniunea Europeană realizează strategii pentru a preveni acest lucru.
Cu toate acestea, pe plan social, refugiații sunt la rândul lor cetățeni ai acestei planete. Mame, tați, copii, frați, bătrâni și tineri se luptă cu zilele să reziste la granițele anumitor țări, unde le-a fost interzisă trecerea, până când se vor găsi soluții. Sunt, în primul rând, oameni care fug din țările lor, devenite câmp de război, spre locuri în care stresul, nervii, frica să fie cuvinte pe care să le rostească atunci când se ceartă cu șeful, atunci când copiii primesc note proaste la școală sau atunci când nu știu ce culoare să aibă canapeaua pe care urmează să o cumpere.
Adică își doresc o viață normală. S-au săturat să stea cu ușile și ferestrele încuiate, s-au săturat să nu iasă din case începând cu o anumită oră, s-au săturat să treacă cu frică pe lângă alți oameni, pentru că ar putea fi parte din grupări jihadiste, teroriști.
Iar fotografiile vorbesc de la sine. Imaginile realizate în ultimele luni îi arată pe imigranți la granițele țărilor democratice din Uniunea Europeană așteptând să fie lăsați să treacă dincolo de gardurile ce-i despart de o viață mai bună.
Copiii dorm pe cartoane, înveliți cu păduri murdare și nespălați de zile întregi. Părinții protestează continuu în speranța că la un moment dat vor îndupleca forțele de ordine și vor fi lăsați să treacă granițele.
Fotografiile cu sicriele în care se află trupurile celor care și-au dat viața pentru a ajunge în Europa sunt cu adevărat emoționante. Coșciugele sunt înșirate într-o hală, fiecare dintre ele purtând un trandafir roșu.
Fericirea unui copil care coboară din barca în care a traversat Marea Mediterană este și ea surprinsă în imagini. Un alt bărbat este fotografiat coborând în grabă din ambarcațiune, iar o mamă și cei trei copii ai săi dorm chinuiți pe o bancă.
Foto: UNHCR