Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală se află printre cel mai grav afectate de această criză, după cum recunoaşte chiar managerul instituției. Lună de lună se duc pe medicamente bani care, în mod normal, ar fi suficienţi doar unei secţii.
De câteva luni, multe spitale sunt în pragul falimentului.
"Aproape toate spitalele din ţară, spitalele publice, trec printr-o criză majoră privind bugetul, marea majoritate nu mai au fonduri, chiar şi în luna noiembrie mulţi manageri de spitale ni s-au plâns că sunt la limită cu plăţile pe salarii", a explicat Vasile Barbu, reprezentant Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor.
La Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, de multe ori, pacienţii nu pot beneficia de îngrijirile medicale necesare.
În fiecare lună, la Spitalul Sfântul Pantelimon ajung 3.400.000 de lei, iar o bună parte din bani intră în fondul de salarii. Marea problemă, recunoaşte managerul instituţiei, este lipsa investiţiei în medicamente şi materiale sanitare. Aşa se face că, cel mult 200.000 de lei se duc către medicamente şi revizii ale aparatelor din spital. O sumă care în mod normal este neceară doar unei secţii.
Probleme sunt și la Institutul Marius Nasta, din Capitală, unde au fost amânate mai multe operaţii.
"O zi au suspendat operaţiile pentru că lipseau materiale importante, mănuşi, cauter, aţă medicinală. Problema e legea achiziţiei care spune că trebuie să ai tei oferte ca să poţi cumpără, dar medicii se plâng, cum să aştepţi când ai un pacient pe masa de operaţie", a afirmat un fost pacient al Institutului Marius Nasta.