Vaccinul hexavalent, care imunizează copiii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi hepatitei B lipseşte din cabinetele medicilor de familie. Copiii ar trebui imunizaţi la două, patru şi 11 luni cu acest ser.
GINDROVEL DUMITRA, coordonator grupul de vaccinologie SNMF: "Este inaccpetabil în aceste zile să nu avem în cabinete vaccinul hexavalent care este extrem de important pentru a preveni nişte infecţii foarte grave".
Autorităţile spun că producătorul este de vină şi dau asigurări că luna viitoare vor rezolva problema. Criza apare exact când medicii anunţă că rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive a ajuns la 60 la sută iar cea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului la 85 la sută. Asta deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca procentele să nu fie mai mici de 95 la sută.
VICTOR STRÂMBU, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: "Este inadmisibil ca în secolul XXI, o ţară a UE să se prezinte la modul acesta".
Având în vedere scăderea dramatică a vaccinării, nu e de mirare că în Bistrița Năsăud și la Cluj au apărut deja focare de rujeolă, cu 79 de cazuri confirmate.
ADRIANA PISTOL: "O dată ce-ţi apare într-o comunitate cu acoperire vaccinală foarte scăzută un focar de rujeolă răspândirea se face foarte uşor. Un focar se poate transforma imediat într-o epidemie. Contagiozitatea rujeolei este cea mai mare dintre bolile transmisibile".
Tocmai de aceea, toţi copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului sunt chemaţi la medic. Este vorba de 35.000 de copii rămaşi nevaccinaţi în 2015 şi 30.000 în 2014 la care se adaugă copiii neimunizaţi în anii precedenţi.
ADRIAN STREINU CERCEL: "Problema este mult mai gravă pentru fetiţe, pentru că atunci când ajung la maturitate şi vor să facă o sarcină sunt la risc să facă rubeolă iar rubeola generează malformaţii ale fătului indiferent de trimestrul de sarcină".
Ministerul Sănătăţii anunţă însă că a terminat proiectul de lege al vaccinării şi va fi pus în curând în dezbatere publică.
ALEXANDRU RAFILA, preşedinte Societatea Română de Microbiologie: "În proiectul de lege sunt menţionate opt antigene difterie, tetanos, tuse convulsiv, poliomielită, hepatită B, rubeolă, rujeolă şi oreion înalt recomandate, obligatorii".
Deocamdată nu s-a făcut public şi ce sancţiuni vor fi aplicate celor care vor refuza imunizarea copiilor.