Șandor este șofer pe autocisternă de aproape 30 de ani. Lucrează la o companie care transportă bitum, un material periculos, pentru care conducătorii auto profesioniști au nevoie de nenumărate avize. Șandor este cel mai vechi angajat din firmă.
"Pleacă mulți afară din cauza banilor și un program mai lejer", spune Șandor, șofer.
Compania are 35 de șoferi profesioniști. Ar mai avea nevoie de încă 10, dar directorul se plânge că nimeni nu bate la ușă. Au rămas doar cei în vârstă, care nu vor să plece departe de casă.
"Șoferii vechi raman, de regula avem probleme cu soferii nou veniti care testeaza piata. exista 6-7 echipamente care oarecum stau nefolosite din cauza lipsei de soferi", spune Carmen Gheorghe, reprezentant firmă de transport .
În România, 2.000 de șoferi profesioniști sunt școlarizați anual. Jumătate dintre ei pleacă peste hotare pentru salarii mai mari. În țările din vest, câștigă și cu 1.000 de euro mai mult, față de veniturile obținute în țară.
Vorbim insă și de pierderi la bugetul de stat. Transporturile au contribuit anul trecut cu 6% la PIB. S-ar mai fi adăugat încă 300 de milioane de euro la buget, dacă șoferii profesioniști ar lucra pentru firme din țară. Bani cu care s-ar fi putut construi 30 de kilometri de autostradă sau un spital regional.