Corina Stratan a povestit că judecătoarea care a admis amânarea cererii de extrădare a fostului deputat român va fi strămutată, lucru care i se pare suspect. Mai mult, deși judecătorii se aleg aleatoriu, Rizea l-a nimerit de șase ori pe același.
”Judecătorul care urma să examineze demersul de extrădare ne-a admis o cerere prin care am solicitat amânarea examinării cauzei până când nu va exista o hotărâre definitivă privind anularea decretului de retragere a cetățeniei. Judecătoarea a stabilit ca termen 2 martie. Colegul meu a depus o cerere a anulării măsurii preventive și pe 8 am aflat că doamna judecător a intrat în concediu o săptămână, iar cererea a fost trimisă altui judecător.
Toate demersurile Procuraturii Generale sunt repartizare aleatoriu, dar de șase ori a nimerit la același judecător. Din atâția judecători - sunt peste 20, întotdeauna ajunge la același.
Mai mult, doamna judecător care urma să examineze acest demers, dincolo de faptul că a plecat în concediu, am primit informații că va fi strămutată la o altă instanță de judecată.
Demersul de extrădare nu poate fi examinat până nu se rezolvă contestația impotriva decretului de retragere a cetățeniei.
Noul Președinte, Maia Sandu, ne-a răspuns că nu se poate expune asupra legalității pentru că legalitatea este examinată la moment de Judecătoria Chișinău”, a declarat avocata.
Aceasta a vorbit și despre starea lui Cristian Rizea și a reclamat condițiile inumane din detenție.
”Cristian Rizea este foarte disperat. Vede aceste lucruri care sunt aranjate, vede că cineva - nu doar din România, ci și din Moldova - vrea ca el să fie privat de libertate. Se simte foarte stresat, dar va ieși la libertate, mai devreme sau mai târziu. Este supărat că penitenciarul nr.13 are condiții de detenție inumane”, a mai spus Stratan.
Mandatul de arestare i-a fost prelungit de patru ori până acum, iar limita maximă pentru prelungire poate fi de 180 de zile. Astfel, Cristian Rizea ar putea fi eliberat cel mai târziu în perioada 1-3 mai, a mai precizat avocata sa.