La un an de la tragedia Colectiv, Cristian Matei, Mumu, cum îl ştiu prietenii, vorbeşte despre cea mai mare tragedie care a avut loc în România ultimelor decenii. 30 octombrie 2015 a rămas în memoria colectivă ca fiind noaptea groazei, a luptei pentru supravieţuire şi a speranţei pentru familiile înecate de durere.
Mumu este mai bine, dar aşteaptă ca pentru el şi pentru cei 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv, justiţia să-i găsească pe cei vinovaţi.
"În suflet, psihic, am nişte dureri care nu cred că o sa să vindece vreodată. Strigătele, urletele copiilor, ale tinerilor, ale fetelor care erau lângă mine, care plângeau după mama, după tata, care strigau "salvează-mă, scoate-mă de aici, te rog", toate astea o să-mi rămână, cred, pentru toata viaţa în cap şi în suflet", a spus Cristian Matei.
"A fost un şoc, ne-am mobilizat repede. Am început să ajutăm persoanele să iasă de pe culoar. Erau foarte speriaţi. Ţipau şi spuneau: mai sunt persoane înăuntru. Ajutaţi-ne! Atmosfera aproximativ cum este în război: persoane cu hainele rupte, tăiate, întinşi pe jos. Un film de groază", a povestit şi poliţistul Marius Burcă.
Jurnalist de profesie, Mumu şi-a facut datoria până în ultima clipa. În timp ce alţii căutau ieşirea, el filma cu telefonul flăcările care se întindeau văzând cu ochii.
"Eram atât de încântat de ceea ce se întâmpla acolo, eram aproape de scenă, îi vedeam pe băieti, la 2-3 paşi de mine. I-am spus lui Cătălin, cel care era cu mine, prietenul meu, zic: fă-mi o fotografie, să vadă şi ceilalti cât de bine mă distrez. Şi într-adevăr, a fost un show deosebit! hmmm...", a mai povestit Cristian Matei.
S-a dus în clubul Colectiv după o zi de muncă. Voia să se distreze şi să asculte muzica celor de la Goodbye to Gravity, la invitaţia colegei sale, Teodora Maftei, cea care nu a reuşit să învingă lupta cu moartea.
Ceea ce nu ştia Mumu este că urma să se întoarcă acasă abia după trei luni. Imediat după tragedie, a fost adus la spitalul Bagdasar Arseni, cu arsuri de gradul 2 şi 3 pe 25% din suprafaţa corupului şi 50% şanse de supravieţuire. Ulterior, medicii au decis să-l trimită în Israel.
O lună a fost în comă, iar acum merge aproape zilnic la kinetoterapie, unde învaţă să-şi folosească din nou mâinile. Recuperarea îi pare mai puţin grea comparativ cu durerea lăsată în urma de moartea celor dragi. Şi speră ca justiţia să facă dreptate.
Pentru Mumu, viaţa a căpătat noi sensuri, iar Colectiv a devenit o răscruce de drumuri. Povestea lui, pe larg, o aflaţi într-un interviu exclusiv, vineri, de la ora 23.00, la Realitatea TV.