„Domnule Eugen Tomac, luni de zile v-am stat la dispoziție pentru a dialoga și pentru a găsi formule de compromis în așa fel încât să nu aruncăm Partidul Mișcarea Populară, munca a mii de oameni, la coșul de gunoi al istoriei. Ai ales varianta să rostogolești cuvinte la adresa mea inacceptabile nu numai din punctul de vedere al moralei politice, ci și al decenței interumane. Nu ai făcut decât să-ți arăți neputința. Ați încercat să nenorociți un proiect, singura variantă viabilă pe partea dreaptă: Partidul Mișcarea Populară.
Cine a dat comandă? Foarte curând opinia publică va afla, iar azi, când vedeți legea este doar de partea noastră singura atitudine și unicul argument sunt acelea care țin de intimidare. A mea, a colegilor, șefi de organizații care nu s-au asociat proiectului prin care ați dorit distrugerea acestui partid”, a spus Cristian Diaconescu.
USR, PMP şi Forţa Dreptei au anunţat formarea Alianţei Dreapta Unită, în perspectiva alegerilor din 2024. Potrivit liderilor celor trei formațiuni, Alianța Dreapta Unită este „alternativa la PNL și PSD care duc România în faliment”.
Liderii celor trei partide, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac, au prezentat proiectul politic într-o conferință de presă.
Eugen Tomac: Afirmațiile la adresa noastră sunt false și deformează profund realitatea
"Considerăm că absolut toate afirmațiile la adresa noastră sunt false și deformează profund realitatea.
PMP este un partid politic cu mii de aleși locali și doi europarlamentari, mandate obținute fără nicio contribuție a fostului ministru de externe.
De asemenea, precizez că activitatea partidelor politice este reglementată astfel încât toate deciziile să fie luate prin mecanisme democratice, exercitate prin vot.
În acest sens, PMP a organizat, atât în 2022, cât și în 2023, două congrese, cu participarea activă a tuturor organizațiilor județene și din diaspora, care au votat din convingere o conducere legitimă, care reflectă, fără nicio umbră de îndoială, voința majorității membrilor PMP.
La aceste două congrese, fostul ministru nu a dorit să participe, dintr-un motiv simplu, pentru că nu a putut și nu vrea să accepte un fapt evident și anume că în fața exercițiului democratic al votului politic a picat testul încrederii.
În schimb, de doi ani de zile, a inițiat mai multe procese pentru împiedica, prin proceduri juridice, publicarea procesului verbal al congresului PMP în registrul partidelor politice.
De asemenea, printr-un demers comun cu fostul său coleg din PSD, domnul Toni Greblă, în prezent Președinte al Autorității Electorale Permanente, hărțuiesc în cel mai josnic mod un partid politic democratic. PMP, fiind în prezent singura formațiune activă, căreia, în prag de alegeri, cu o miză uriașă pentru România, i-a fost sistată în mod abuziv finanțarea.
Toate aceste acțiuni au, de fapt, un singur scop, să slăbească opoziția și să descurajeze unitatea partidelor de dreapta", a transmis, în replică, Eugen Tomac.