CRIMEEA. Poate România ieşi neatinsă din conflictul de la graniţele sale? se întreabă jurnaliştii de la ZF.ro.
Toate răspunsurile date până acum converg către un „nu", mai mare sau mai mic, dar un „nu" pentru că pieţelor „nu" le place le place instabilitatea, pentru că banilor „nu" le place războiul, iar o bună parte dintre investitori „nu" stau să analizeze caz cu caz, ci tratează o regiune cum ar fi Europa de Est, care înseamnă şi România, dar şi Ucraina, ca pe un întreg.
„Situaţia de acolo afectează stabilitatea zonei şi, cum România face parte din ea, efectele se vor resimţi şi la noi", explică economistul Lucian-Liviu Albu.
„Vom resimţi această criză mai ales în planul care ne interesează cel mai mult, adică investiţiile străine directe. Este normal ca investitorii prezenţi pe piaţă să fie reticenţi în a mai face noi investiţii, iar alte companii care încă nu au intrat în România, dar care poate intenţionau acest lucru, să stea în aşteptare. În Relaţia noastră cu Ucraina va fi afectat comerţul, chiar dacă, în volum, nu este foarte important. Cu siguranţă însă, comunităţile de la graniţa cu Ucraina vor avea de suferit de pe urma efectului pe care criza de acolo o are asupra acestor relaţii comerciale", explică economistul.
Autorităţile de la Bucureşti temperează temerile, dar într-o lume globalizată beneficiile şi nota de plată vin la pachet.
Intrarea României în NATO, în 2004, i-a adus beneficii cum nu visa cu câţiva ani în urmă – nu doar securitate, ci şi investiţii, pentru că investiţiile caută terenuri fertile şi stabile. Un război la est va antrena întreaga regiune într-un vârtej de neîncredere. Pieţele nu au reacţionat dramatic, deocamdată, dar nici nu au avut timp, pentru lucrurile au luat o turnură extrem de urâtă abia la sfârşitul săptămânii.
Preşedintele Traian Băsescu a spus ieri la Pro TV că, în măsura în care lucrurile se vor agrava în Ucraina, costurile de finanţare a României vor creşte, iar investiţiile directe vor scădea.