Uneori, simpla examinare fizică este concludentă pentru prezența unor probleme cu tiroida. În cadrul acesteia, medicul palpează zona unde se află glanda, iar pacientului i se cere să înghită, lucru ce ajută la aprecierea consistenței tiroidei. Adesea, nodulii se pot depista la palpare, scrie clicksănătate.ro.
Dozările hormonale
Primele pe lista analizelor se află cele care măsoară nivelul hormonilor tiroidieni în sânge. Astfel, sunt necesare dozări hormonale pentru TSH, T3, T4, free T3, free T4.
Un nivel mare al TSH-ului asociat cu hormonii tiroidieni scăzuți este sugestiv pentru hipotiroidie, în vreme ce hipertiroidia este pusă în evidență de un TSH mic și valori mari ale hormonilor tiroidieni. Poate fi nevoie și de testări pentru tiroglobulină, anti- tiroglobulină, anti-TPO.
Ecografia
Această explorare imagistică este adeseori indicată în completarea dozărilor hormonale cu rezultate anormale. Este o procedură neinvazivă, care se poate repeta oricând, mai ales că nu folosește radiații și nici substanțe de contrast iodate. Ecografia oferă informații despre nodulilor: localizare, dimensiuni, vascularizație.
De asemenea, diferențiază un nodul chistic de unul solid și arată dacă acesta are sau nu microcalcificări. Examinarea durează câteva minute și nu necesită pregătire prealabilă.
Scintigrafia
Această investigație imagistică folosește o cantitate mică de iod radioactiv, ceea ce ajută la vizualizarea glandei, prin intermediul unor capturi realizate cu o cameră specială. Astfel, se identifică zonele glandei tiroide unde activitatea este mai intensă, normală sau mai scăzută.
Nodulii captanți („calzi”) de iod nu prezintă risc de malignitate, spre deosebire de cei captanți („reci”). Scintigrafia este indicată și în monitorizarea pacienților cu cancer tiroidian, care au făcut operație.
Cu o săptămână (alteori chiar cu o lună) înainte de efectuarea analizei, este nevoie de întreruperea tratatamentului tiroidian, iar cu câteva ore înainte, se administrează iod.
Puncția
Pentru un diagnostic cât mai exact, se recurge la biopsia tiroidiană cu ac fin, care se realizează cu sau fără anestezie locală. Se recoltează celule din nodulul tiroidian, care va fi analizată apoi de medicul anatomopatolog, rezultatul fiind gata, de obicei, într-o săptămână. Puncția diferențiază nodulii benigni de cei maligni.