Congressional Budget Office (CBO) este o agenţie fără afiliere politică, subordonată Congresului Statelor Unite, care este însărcinată să furnizeze date şi analize economice către legislativ.
Agenţia critică astfel, pentru a doua oară într-o perioadă de numai câteva săptămâni, o măsură economică importantă promovată de Casa Albă.
Preşedinţia SUA susţine majorarea salariului minim, în trepte, în următorii ani, cu scopul de a reduce diferenţa de venituri dintre bogaţi şi cea mai săracă pătură a populaţiei.
CBO notează, în raport, că 16,5 milioane de angajaţi din SUA plătiţi cu ora ar beneficia de majorarea veniturilor în urma adoptării măsurii, sprijinită de Obama şi de congresmenii Partidului Democrat. Agenţia consideră de asemenea că această evoluţie ar conduce la creşterea cererii interne din economie.
Instituţia avertizează însă că măsura ar avea un efect net negativ asupra numărului de locuri de muncă din economie, deoarece angajatorii fie vor renunţa la o parte din angajaţi după majorarea salarială impusă de stat, fie vor suferi scăderea vânzărilor ca urmare a creşterii preţurilor pentru a acoperi noile costuri, fie vor constata că înlocuirea mâinii de lucru cu automatizări tehnologice va fi devenit mai avantajoasă din punct de vedere financiar.
"Marea majoritate (a celor care lucrează pe salariu minim - n.r.) ar câştiga mai mult, iar veniturile familiilor lor ar creşte, în timp ce un grup mult mai mic şi-ar pierde locurile de muncă, iar familiile lor ar avea un venit mult mai mic", se arată în raport.
Casa Albă a contestat vehement concluziile studiului, subliniind că datele CBO arată că efectul net asupra numărului de locuri de muncă ar fi zero dacă sunt luate în calcul toate scenariile descrise de instituţie.
"Nici chiar aceste estimări nu reflectă consensul general în rândul economiştilor, acela că majorarea salariului minim are efecte negative nesemnificative sau chiar inexistente asupra angajărilor", a întărit Preşedinţia SUA, citând lucrări semnate de "şapte laureaţi ai Premiului Nobel".
La începutul lunii februarie, CBO a deranjat Casa Albă notând într-un raport că reforma în sectorul sănătăţii, cea mai importantă realizare din primul mandat al preşedintelui, oferă subvenţii care ar putea încuraja sute de mii de americani să părăsească forţa de muncă, în loc să se bazeze pe modelul asigurărilor de sănătate finanţate parţial de către angajator.
Obama a majorat deja salariul minim în cazul angajaţilor guvernului federal care lucrează pe baza unui nou tip de contract standard, însă impunerea pragului la nivelul întregii economii este blocată în Congres de către membrii Partidului Republican.
Preşedinţia a propus majorarea salariului minim impus de guvernul federal la 10,1 dolari pe oră, în etape, în următorii doi ani, urmând ca ulterior indicatorul să fie indexat cu rata inflaţiei. În prezent, salariul minim federal este de 7,25 dolari pe oră, nivel care nu a mai crescut începând din 2009.
CBO a precizat că, într-un scenariu alternativ, majorarea salariului minim la 9 dolari pe oră până la jumătatea anului 2016, fără indexarea ulterioară cu inflaţia, ar avea un impact general neutru asupra angajărilor.
Congresmenii republicani au salutat raportul agenţiei, subliniind că majorarea salariului minim ar provoca pierderi de locuri de muncă, într-o perioadă cu şomaj ridicat în perspectivă istorică.
Multe state şi oraşe din SUA au majorat în ultimii ani salariul minim, indicatorul fiind în unele cazuri indexat cu inflaţia. Aproape jumătate dintre angajaţii americani care lucrează pe salariu minim au remuneraţia calculată în funcţie de indicatorul federal, nu cel recomandat de autorităţile locale.
Raportul CBO relevă de asemenea că profilul tradiţional al angajatului pe salariu minim - adolescent din familie de clasă medie - nu mai este valabil, majoritatea cetăţenilor care lucrează în aceste condiţii având vârsta de peste 20 de ani. Jumătate dintre salariaţii cu salariu minim din SUA lucrează cu program întreg (full time), situaţie care contrazice, de asemenea, profilul tradiţional.
Statele Unite înregistrează un şomaj de 6,7% (decembrie 2013), cu peste 10,3 milioane de şomeri. În pofida revenirii economice, şomajul din SUA a înregistrat scăderi modeste în ultimii ani şi se menţine la cote semnificativ peste nivelurile din perioada premergătoare crizei.