Creștere alarmantă a cazurilor de infectare cu COVID-19 în România, în ultima săptămână. Pandemia ar putea lua o nouă turnură.
"În ultima săptămână, s-au înregistrat aproape 8.000 de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. Un procent important de 1307 sunt pacienți reinfectati, care au trecut prin boală în ultimele 92 de zile. În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor infectate este de 922. În ATI sunt internate 52 de persoane, jumătate nevaccinate și jumătate vaccinate.
Numărul de decese, din fericire, rămâne mic. 16 decese pe parcursul unei săptămâni. S-au efectuat peste 70.000 de teste în această perioadă", a declarat, astăzi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului.
Referitor la evoluția cazurilor, ministrul a precizat: "Am plecat de la 2.609, în săptămâna 13 - 19 iunie 2022 , după care a început creșterea semnificativă - 3.974 - în săptămâna 20-26 iunie 2022, practic cu 50% la sută în saptama 13-19 iunie, și cu 80% în săptămâna 20-26 iunie".
Legat de evoluția deceselor, Rafila spune că nu sunt cifre îngrijorătoare, fapt ce reflectă o patogenitate mai scăzută a acestei tulpini. "Rămâne însă de văzut cum va evola. E vorba de valori saptămânale, nu zilnice".
Cât privește inndicatorii de supraveghere, evoluția cazurilor din ATI se găsește sub 0.
"A crescut rată de pozitivare - indicator ce ne arată modul de evoluție al infecției. În ultima săptămână vorbim de 7,6 % din total de cazuri înregistrate și cu o creștere de 50% față de săptămâna trecută, când am avut o rată de 5%. Rata de pozitivitate când am avut situații de vârf a fost undeva la 30% - prin comparație.
Tulpină Oicron e în continuare dominantă. 100% din cazuri sunt cu această tulpină. Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții. Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând", a mai spus ministrul.
„Dvs. vă gândiți la festivaluri, eu mă gândesc la concediile obșnuite. Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisabilitatea e mai redusă”, a arătat Rafila, răspunzând unei întrebări.
Reamintim că în ultima raportare emisă de Ministerul Sănătății pentru perioada 20-26 iunie 2022 au fost înregistrate puțin sub 4.000 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Mai exact, vorbim despre 3.974 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19), cu mențiunea că 547 dintre cazurile noi din intervalul menționat sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.919.461 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.18.
Cât privește decesele, țara noastră a înregistrat un total de 65.739 de cazuri, 13 dintre ele având loc în intervalul 20-26 iunie.
COVID-19 a început să își refacă simțită prezența în Europa încă de la finalul lunii iunie. În Marea Britanie, spre exemplu, situația este de-a dreptul îngrijorătoare, asta după ce numărul cazurilor de coronavirus a crescut cu mai mult de jumătate de milion într-o singură săptămână. Acest fapt poate fi pus, cel mai probabil, pe fondul circulaţiei celor mai recente variante de Omicron, BA.4 şi BA.5, conform celor mai recente date.
Creşterea este observată la toate vârstele și în toate ţările şi regiunile Angliei.
Numărul de spitalizări continuă și el să crească, existând indicii timpurii ale unei tendinţe ascendente a internărilor la Terapie intensivă în rândul vârstnicilor.