Global, doar Mexic devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni și doar 11% dintre spanioli intenționează să apeleze la creditare în următoarele șase luni.
Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătățirea locuinței – 47%, achiziția unei mașini – 44%, produsele electronice și electrocasnice – 41%, cheltuielile cu sănătatea – 41% și cele neprevăzute – 37%, se arată în studiul efectuat de către GfK pentru grupul britanic International Personal Finance, din care face parte şi Provident Financial România
Șase din 10 români alocă între 10 și 30% din veniturile lunare pentru plata ratelor la creditele active.
Acelaşi procent din venitul lunar este alocat de 56% dintre vecinii unguri şi polonezi, 55% dintre spanioli şi 51% dintre cehi. Pe de altă parte, respondenții din România sunt mai precauți şi doar 2% alocă peste 60% din venituri, față de 3% în Polonia și chiar 8% în Lituania.
Opt din 10 români sunt confortabili cu plata ratelor aferente unui împrumut, la un nivel similar cu situația din Cehia. Pe de altă parte, doar 60% dintre lituanieni afirmă că achitarea unui împrumut este confortabilă. De asemenea, tot opt din 10 români spun că nu au întâmpinat probleme cu plata la timp a ratelor, în media europeană. Cehilor le-a fost cel mai ușor să se încadreze în termenele necesare plății ratelor – 86%, iar cel mai dificil a fost pentru respondenții din Ungaria – 69%.
Câți români acuză creșterea costului vieții vezi aici