Ampla analiză a lui Cozmin Gușă a pornit de la un algoritm bazat pe trei scenarii -pozitiv, normal și negativ- aplicat celor 7 formațiuni sau alianțe politice cu șanse de a accede în Parlamentul European, împreună cu potențiali candidați la prezidențiale pe care acestea îi vor susține.
PNL si Klaus Iohannis
Scenariul pozitiv – Să depăşească 25%, situație în care "Klaus Iohannis este un candidat de turul 2, iar Ludovic Orban rămâne preşedinte al PNL și ar putea marca un succes, tot ce ar fi peste 25% ar putea fi prezentat drept un mare succes."
Scenariul normal – PNL face peste 20%, Klaus Iohannis are în continuare şanse, dar la luptă, pentru turul II, însă Ludovic Orban, "în mod clar îşi va pierde funcția de preşedinte, care va fi pusă în joc în perioada imediat următoare, probabil în iunie, la un congres extraordinar. Fostul nostru coleg Rareș Bogdan, la acest scor, încă are flotabilitate", a opinat Gușă.
Scenariul negativ, pentru PNL, ar fi un scor sub 20%, situația în care Ludovic Orban va fi spulberat, la pachet cu propunerea sa la europarlamentare, Rareș Bogdan. Nici Klaus Iohannis n-ar mai avea mari la turul II, practic îşi pierde această poziţie pe care o are în prezent.
PSD și Liviu Dragnea
Scenariul pozitiv pentru PSD, în viziunea lui Cozmin Gușă, ar fi un scor de peste 33%, situație în care Liviu Dragnea s-ar instala ca şi candiat cert și cu șanse pentru turul II. "Evident, Liviu Dragnea rămâne preşedinete PSD şi, cu toate şmenurile din Justiție pe care le fac, îşi va asigura o flotabilitate pentru următoarele campanii electorale."
Scenariul normal – un scor sub 30% i-ar pune probleme lui Liviu Dragnea pentru a-şi asigura candidatura cu şanse pentru turul doi al prezidențialelor, dar rămâne lider al PSD, cu condiția ca PNL să nu fie foarte aproape, la 2-3 procente.
Scenariul negativ ar fi un scor de 25% sau chiar mai slab, care l-ar face pe Liviu Dragnea victimă sigură, fără șanse pentru prezidențiale și fără șanse pentru a păstra șefia partidului.
ALDE și Călin Popescu Tăriceanu
Scenariul pozitiv ar fi un scor de peste 15%, ceea ce ar însemna o opţiune foarte serioasă pentru lansarea lui Tăriceanu în poziţia de tur II la prezidenţiale, pentru că liderul ALDE "în absența altor nume mari în formațiunea pe care o conduce și-a asumat integral agenda ALDE și va capitaliza succesul la europarlamentare. "Eu nu mizez, la acest scor, pe o înțelegere la o candidatură comună, cu PSD, pentru turul 2 al prezidențialelor", a afirmat Cozmin Gușă.
Scenariul normal - un scor de 10-15% îl aduce pe Tăriceanu la masa negocierilor cu Dragnea, având încă potenţial, dar în această situație, în funcție și de scorul PSD, posibilitatea unei candidaturi comune devine semnificativă.
Scenariul pesimist ar fi un scor sub 10%, care l-ar scoate pe Tăriceanu in cursă și l-ar face sclavul PSD. Chiar și în aceste condiții, nu va avea vreo problemă cu șefia ALDE, "dar poate să uite de turul II și chiar de propria-i candidatură".
Alianța 2020 USR+PLUS - Dacian Cioloș/Laura Codruța Kovesi
Scenariul pozitiv ar fi un scor de peste 20%, îi aşază practic în poziţie clară de prezidențiale, în dauna PNL, iar cu un candidat precum Laura Codruța Kovesi ar putea să ajungă în turul II.
Scenariul normal ar fi un scor între 15% și 20%, care ar oferi alianței USR+PLUS o poziţie de negociere, "dar contează foarte mult cine va fi candidatul la președințíe, dacă e Kovesi, e un lucru pozitiv pentru ei, dacă e Cioloş, în mod clar vor trebui să se subordoneze, în cazul uni scor mai bun al PNL, candidaturii lui Klaus Iohannis".
Un scor sub 15% ar fi o mare înfrângere şi vor avea mari probleme de a se poziţiona conform ambițiilor lor, ca să joace un rol important la prezidenţiale şi, în mod sigur, se vor subordona candidaturii lui Klaus Iohannis. Cel mai probabil nu vor mai încerca scenariul cu Laura Codruța Kovesi, pentru că scorul ar fi prea mic.
Pro România - Victor Ponta/Corina Crețu
Scenariul pozitiv ar fi peste 15%, care ar diminua, în mod evident, din scorul PSD și le-ar da șanse reale pentru turul II al prezidențialelor, mai ales dacă este Victor Ponta acel candidat. Le dă posibilitatea să spere la un tur 2, dacă este cu Ponta și oricum i-ar transforma într-o forță redutabilă.
Scenariul normal 10 – 15% vor fi un arbitru de fel de fel de alianţe, deschise şi spre stânga, și spre dreapta.
Un scor sub 10% ar face ce Pro România să devină neglijabilă pentru jocul politic la prezidenţiale şi, probabil, vor avea de aşteptat alegerile locale din 2020 pentru a demostra că într-adevăr contează.
PMP, cu Traian Băsescu cap de listă la europarlamentare, fără prezidențiabil
Evaluarea făcută de Cozmin Gușă pentru PMP a fost făcută la cald, imediat după anunțul că Traian Băsescu deschide lista pentru europarlamentare, devenind astfel oficial locomotiva partidului pe care l-a creat.
Scenariul pozitiv pentru PMP, cu Traian Băsescu în frunte, este să treacă pragul de 5%, într-un mod oarecum similar cu cel de la alegerile din 2016, când tot fostul președinte a avut capacitatea de a împinge PMP peste pragul electoral care să-i asigure prezența în parlament.
Gușă a ținut să facă un comentariu și privind poziționarea lui Robert Turcescu pe loc neeligibil. "Dacă Băsescu l-ar fi pus pe Turcescu pe locul 2, aș fi spus cu siguranță nu numai că trec de 5%, ci chiar că ajung la 7% -8%. Cu Turcescu pe poziție neeligibilă, Băsescu nu cred că poate mai mult decât să tracteze partidul puţin peste 5%", care ar fi scenariul normal. În fine, scenariul negativ ar fi ca PMP să nu prindă pragul electoral.
UDMR
Uniunea democrată a Maghiarilor îşi va ambala discursul antiromânesc, care o va așeza într-o postură comodă de 6%-7%, în contextul unei prezențe la urne pe care Cozmin Gușă a plasat-o între 37%-40%.
Consultantul politic a făcut și un comentariu referitor la posibila influență a referendumului convocat de Klaus Iohannis asupra rezultatului europarlamentarelor.
"Dacă președintele se va implica în această campanie, cu adresă clară PNL, va fi un avantaj pentru liberali, dacă nu se va implica pentru PNL, nu va fi un avantaj, iar dacă nu se va implica suficient, atunci va fi la joc și aici mai trebuie avut în vedere un lucru, sugerat și de amenițările lui Dragnea. Prăjitura pe care PSD o va arunca în ventilator, în condiţiile acestui referendum, va fi una cu o puternică tentă negativă, de demonizare a lui Iohannis și va conta foarte mult forța mediatică. La ora la care vorbim, trebuie să fim sinceri, aceasta se află de partea băieților cu bani, a celor care se prefac că-i doare spatele și fac teatru la TV și au suficienți bani să cumpere media și atunci ceea ce vor spune ei vor auzi mai mulți români. Din păcate, singura televiziune liberă a rămas Realitatea TV, deci PSD-ului îi va fi destul de ușor să-și impună ideile", a comentat Cozmin Gușă.