Ordinea mondială a fost zdruncinată iremediabil după 11 septembrie 2001, iar impactul a fost simţit ca un uragan de categoria 5 până în România. Cu toate acestea, mulţi decidenţi politici români nu par să îşi fi revenit din şoc nici acum, după 16 ani. Consultantul politic Cozmin Guşă a realizat o schiţă a tabloului noii ordini mondiale şi poziţia României în complexitatea uriaşă a acestuia.
Poza momentului realizată de Cozmin Guşă poate fi citită AICI.
"Am făcut o poză a momentului, a interacţiunii de forţe geopolitice în zona noastră, numai că în funcţie de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, lucrurile se pot debalansa, pentru că atunci când ordinea mondială se schimbă şi oportunităţile devin nişte lucruri de luat rapid. Nu mai stă lumea să se gândească, să negocieze. Ordinea mondială s-a schimbat, iar ţările cu o diplomaţie atât de slabă ca a noastră, cu instituţii ale statului atât de slabe sau cu leadership atât de slab nu fac decât să joace mimetic într-un stil vechi, care nu mai e la modă. Din nefericire, toate aceste schimbări geopolitice pe care le-am evocat vor fi foarte dure, mai ales după această tripletă de alegeri pe axa Berlin - Beijing - Moscova, care toate se vor încheia în martie anul viitor. Deci eu spun că aici va fi un status-quo de natură să determine nişte acţiuni foarte dure şi rapide, de debalansare a ordinii actuale de tip Euroatlantic, aşa cum o ştim noi, de azimutul nostru, NATO şi UE, în altceva", a spus Cozmin Guşă la emisiunea lui Octavian Hoandră.
Consultantul politic a vorbit în continuare despre vinovaţii din sistem, care se consideră victime, dar şi despre excesele instituţiilor statului. "Avem instituţii care au pe frontispiciu un scop nobil, dar au fel de fel de excese în sistem", crede Cozmin Guşă.
"Toată această forţare de evenimente care vor curge în cascadă în România se suprapune cu toată această luptă internă a unor vinovaţi majoritari, care pozează în victime împotriva unor instituţii ale statului, care au făcut excese, într-adevăr, şi care nu doresc să-şi rezolve problema exceselor care a aparţinut unor persoane. Bunăoară, cum e domnul ăla Portocală, nu ştiu cum îl cheamă exact, despre care o doamnă cu buze groase de la Ploieşti ne tot povesteşte cât de tare l-a îndrăgostit, de n-a mai putut să-şi exercite funcţia de procuror. E o anomalie în sistem, dar faptul că sistemul DNA, sistemul de justiţie nu reacţionează în faţa unor asemenea exemple ne arată că avem o bubă şi în partea cealaltă. Pe de o parte, avem vinovaţii care se victimizează, care reprezintă majoritatea parlamentară, deci vocea poporului legitimă, au câştigat alegerile, de cealaltă parte avem instituţii care au pe frontispiciu un scop nobil, dar au fel de fel de excese în sistem, cu oameni care instrumentează aceste excese şi care nu doresc să se curăţe", a afirmat Cozmin Guşă.
Consultantul politic a avetizat că luptele vor fi şi fraticide, observând şi perplexitatea preşedintelui Iohannis.
"În România domină negura în aceste vremuri în care ar trebui să acţionăm geopolitic. Observăm şi o perplexitate de la distanţă la nivelul preşedinţiei, a domnului Iohannis, sau poate nu e perplexitate, poate e un fel de aşteptare până pricepe bine ce ar trebui să facă, pentru că de făcut trebuie să facă. Ghinionul nostru este că în condiţii de schimbare de ordine mondială cu un punct extrem de fierbine în zona noastră, am putea să acţionăm, uite că nu acţionăm deloc. Luptele vor fi şi fraticide, observăm lupte nu doar în interiorul majorităţii parlamentare, ci şi în interiorul forţelor care compun majoritatea parlamentară sau a sateliţilor instituţionali. De la Curtea Constituţională până la alte instituţii care sunt câştigate uşor-uşor de partea acestui populism care vrea să ne arate astăzi că vinovaţii sunt victime", a spus Cozmin Guşă.
Cozmin Guşă trage un semnal de alarmă: "Oportunităţile trec!". Consultantul politic precizează că forţele mondiale au devenit individualiste.
"Lupta asta anticorupţie nu cred că a dus la puşcărie nevinovaţi. Putem să spunem că lupta anticorupţie a avut excese, asta da. Alegerile au fost făcute selectiv. Tu eşti de-al lui PSD, te iau. Tu eşti de-al lui Băsescu, nu te iau. Sau te iau după ce nu mai e Băsescu preşedinte. Treburile astea au lăsat răni adânci şi tot acest tablou geopolitic l-am conturat acolo ca să arăt gravitatea situaţiei din România, nu cea internă, ci cea aflată în coliziune cu factori externi. Noi, dacă vom rămâne la fel de nepregătiţi pentru această primăvară, şi vom rămâne în acelaşi azimut politic în care toată lumea de la stânga la dreapta subordonează acţiunile, fie de scăparea din justiţie, fie de câştigarea din 2019 a alegerilor, vom rata tot ce se va juca în plan mondial în 2018, se va juca şi în 2019... Degeaba ne vom alege noi un nou preşedinte sau pe acelaşi în 2019, că nu va mai avea ce să joace. Degeaba Liviu Dragnea se preface că nu vrea să candideze la preşedinţie, când ştim că asta e singura lui obsesie. Chiar dacă va câştiga, nu va mai avea ce să prezideze, pentru că oportunităţile vor fi trecut deja cu el, atenţie, în postura de lider al majorităţii parlamentare în aceste vremuri complicate. Ce aşteptăm noi? Aşteptăm să se ocupe administraţia Trump de noi, să ne dea nişte azimuturi? Nu se va ocupa de noi. Să ne facă traseul Germania în aşa fel încât să fie favorizate foarte tare exporturile către România inclusiv şi apoi să ne dea cu băţul în palmă, că nu suntem pregătiţi de Schengen, în condiţiile în care ne-am pregătit pe fişa lor de parcurs? Toate aceste ţări au devenit individualiste. Putem să contăm dacă punem proiecte pe masă, să jucăm mai naţionalist, nu naţionalist habotnic, ci naţionalist convergent. Trebuie doar puţină imaginaţie, puţină subordonare a scopurilor personale, care oricum sunt, unor azimuturi de moment, pentru că aceste oportunităţi sunt acuma şi trec", a mai spus Cozmin Guşă.