"Lumea s-a schimbat şi domnul Ponta a înţeles că lumea s-a schimbat. Şi îşi permite să facă orice pentru că lumea s-a schimbat. Tristeţea fetiţei despre care o să povestesc nu mai intră în algoritmul de analiză al unora care au înţeles că astăzi se câştigă mult mai pragmatic. Ce nu înţeleg, nu numai Pricopie, ci cei care conduc sistemul de învăţământ, e că emoţia copilaşilor din clasa 0, clasa intâi, clasa a doua este legată de un sentiment unic pe care îl insuflă părinţii, societatea, bunicii. Faptul că ei încep să se integreze social. Intră într-un sistem în care trebuie să performeze, li se încheie semestrial notele, pot să rămână corigenţi sau pot să ajungă premianţii clasei. În funcţie de asta, primesc recompense. Toată această emoţie a primei zile de şcoală este una extrem de reală. Eu şi în liceu aveam o strângere de inimă când primeam manualele. Treaba cu manualele nu e o glumă. Au tratat-o ca pe o glumă. Ar fi tragic să aflăm că ar fi tratat-o ca pe un business", a spus Cozmin Guşă.
"Ponta, atunci când vorbeşte de digitalizare, poate nu a citit ştirea prin care răposatul Steve Jobs îşi ferea copiii exact de tablete şi de internet. Pentru că tehnologia digitală sublimă mare parte din conţinut şi emoţie. Cum poţi să implenetezi digitalizarea când nu ai studiat? Cum să o implementezi când nu te-ai gândit dacă sunt pregătite familiile, respectiv copiii din România, pentru ca să poată să le fie inoculat un asemenea sistem. Ştim mai puţin ce se întâmplă la ţară, apropo de copiii care nu au de niciunele. S-a verificat vreodată dacă corpul didactic, învăţătorii, sunt în stare să înţeleagă foarte bine cum se predă după un manual digital? Nu numai să opereze, ci să înţeleagă care sunt conceptele. Pentru că e cu totul altceva. Nu s-a făcut nimic din acestea. Şi mie tare îmi miroase aici a afacere, a business implementat pe fugă, poate chiar în baza alegerilor care se poartă acum şi care au nevoie să fie foarte bine finanţate", a mai spus Guşă.
Consultantul politic a povestit şi o întâlnire emoţionantă din prima zi de şcoală.
"Ce nu înţeleg cei care fac declaraţii este această tristeţe a copilaşilor. Azi dimineaţă, când ieşeau copiii de la şcoala din Sânmartin, am întâlnit o mamă cu o fetiţă cu o cămăşuţă albă. Şi plângea, se udase toată cămăşuţa pe ea. M-am oprit, nu ştiam despre ce e vorba. Această fetiţă era în clasa întâi, o cheamă Narcisa, şi am aflat că plângea pentru că nu avea abecedarul. M-a rugat mama s-o conving pe fetiţă că îşi va primi abecedarul", a mai spus Guşă.
"Este vorba despre starea de spirit în care nişte copii doritori să înveţe şi nişte părinţi care sunt prinşi de emoţia primei zile de şcoală se duc şi sunt maltrataţi în acest fel", a mai declarat Cozmin Guşă.