Într-o interveție la Culisele Statului Paralel, Cozim Gușă a descris modul în care afacerea lui Teszari a fost "ajutată" să crească.
REZERVIȘTII STATULUI PARALEL AU UZUFRUCTAT CONSORȚIUL DIGI
"Vă spun că acest scandal este de dimensiunea scandalului OMV și se va duce la niște sume și la niște încrengături politice cam la fel ca cele de la OMV. Ăsta a fost mobilul susținerii consorțiului DIGI de către statul român, adică să avem și noi campioni mondiali sau regionali pe diverse zone de bussines. Toate au capitulat în fața dictaturii Statului Paralel, condus inclusiv de oameni, mă refer la Coldea si Kovesi aflați în legături foarte apropiate la Digi. Practic, consorțiul Digi a fost uzufructat mult timp de către rezerviștii Statului Paralel, care la vremea respectivă erau activi," a afirmat Gușă.
O AFACERE DE ASEMENEA DIMENSIUNI NU SE PUTEA CLĂDI FĂRĂ SPRIJINUL SERVICIILOR
Analistul politic a explicat și de ce, în opinia sa, serviciile nu au sesizat niciodată pericolul reprezentat de extinderea puterii grupului RCS-RDS până la nivel de monopol mascat.
"Cum vă sună vouă că într-o țară dominată de securism, încă din vremea lui Băsescu, o companie a reușit să ajungă lider in mass media, lider în concentrarea canalelor de televiziune care intră în casele românilor, lideri în campionatul intern de fotbal, cumpărând drepturi de difuzare și, nu în ultimul rând, campion al împrumuturilor la diverse bănci?
Întrebarea este retorică, pentru că nu poți face asta fără ajutorul serviciilor secrete care, dacă faci aceste demersuri pentru ele, sunt datoare să te și verifice. În acest caz nu s-a întâmplat așa, iar verificările au fost trecute cu vederea, pentru că oameni din servicii, de tipul lui Coldea, dar nu a fost doar el, am fost cointeresați atât financiar, cât și prin contraservicii, în campaniile electorale, de tip mediatizare, de poziționare în grilă.
LEGĂTURA DIRECTĂ CU VIKTOR ORBAN ȘI VLADIMIR PUTIN. POATE ESTE AȘA, POATE NU
În acestă hartă de interese nu apare, încă, un ofițer acoperit al serviciilor maghiare, este vorba despre Arpád Pászkány, celebrul om de afaceri al lui Traian Băsescu, care trebuia apărat de DNA, care de vreo 2 ani este consilierul personal al lui Orban pentru investițiile in România, în special pe sport.
Pászkány este cel care a înființat acest trust de presă Look, alături de Vasile Dîncu și Ioan Rus, printer acționari, a făcut câteva canale și a intrat în rețeau de cablu, cu sprijinul amicului de atunci, Teszari, despre care s-a spus, dar nu s-a dovedit, că ar fi un acoperit al serviciilor maghiare. Părerea mea este că, dacă a fost acoperit, a fost al serviciilor românești," a mai afirmat Gușă.
SITUAȚIA DEPĂȘESTE PUTEREA CSAT, AR TREBUI SĂ INTERVINĂ NATO
"Dacă este ceva periculos în această tranzacție, poate fi felul în care se administrează acei 1,8 milioane de abonați, care nu se mai duc la Digi, ci se duc la PrIma. După părerea mea, se face un joc pe roluri: Digi deservește structurile de informații active al statului român, ca să nu fie probleme, iar grupul Prima a fost pus la dispoziția rezerviștilor, ca să se împace și capra și varza.
Ce vreau să spun este că aceste grupuri de interese exced autoritatea CSAT, iar forțele implicate în spatele acestei tranzacții au biruit tot timpul CSAT. Dacă ar fi să vorbim despre pericolul unei eventuale influențe rusești, pe filieră ungară, situația asta ar trebui să intre în atenția NATO. Dar candidatul susținut de grupul Prima este chiar Mircea Geoană si așa ne dăm seama că forța acestor rezerviști a excedat puterea statului român de a-i controla."