„Implicațiile imediate sunt legate de o teribilă luptă internă care va urma pentru că din nefericire, nici minoritatea catalană nu este pregătită să gândească un proiect mai larg, așa e firea umană în epoca asta a post-modernismului, fiecare are gesturi din ce în ce mai egoiste. Pe de alta parte, Administrația Centrală Spaniolă va juca foarte dur acest joc cu Catalonia, mergând probabil până la, într-un fel, încălcarea drepturilor omului în favoarea avantajelor statului. Acest derapaj în comportamentul administrațiilor centrale sau în comportamentul administrațiilor locale bineînțeles ca are cauze ” a spus Cozmin Gușă.
În plus, analistul politic face o paralelă cu acțiunile desfășurate de Erdogan în Turcia, respectiv puciul eșuat, despre care consideră că a reprezentat startul acestor manifestații.
„Pot sa dau un episod care a modificat felul de a administra pașnic evenimentele: puciul mimat al lui Erdogan pe care după părerea și după analizele mele și l-a organizat tocmai pentru a se răzbuna pe opozant. El n-a fost amendat nici de către SUA, nici de către Germania, nici de către Rusia, deși nu ne așteptam, nici de către UE, ba dimpotrivă, l-au luat în brațe pe Erdogan și ați văzut ce s-a întâmplat, iar de la acel exemplu, absolut orice administrație folosește autoritatea împotriva propriilor cetățeni cu mult mai multă fervoare și încălcând legea. Eu așa interpretez și aceste gesturi contondente ale Guvernului Spaniol. Poate să spună <>. Repet, după modelul din Turcia, acum în episodul 2, nu știm ce se va întâmpla. Uniunea Europeană astăzi, din punct de vedere al coeziunii, este un proiect aproape eșuat, țările puternice mai ales Germania, militează pe menținerea Uniunii, dar nu vor să cedeze nimic din privilegiile pe care le are din existenta Uniuni. Dacă ne uităm la ultimele mișcări, vedem ca sunt slabe șanse ca pe termen foarte scurt să se recoaguleze UE, interesul și autoritatea ei și atunci nici nu va avea cum să intervină foarte contondent în Spania”, a mai adăugat analistul politic Cozmin Gușă.
Mai mult, Cozmin Gușă a vorbit și despre eventualitatea unui război civil, implicit dacă referendumul din Catalonia poate degenera într-un moment cum a fost cel din anii `30.
„Nu chiar așa, după părerea mea, pentru că în acea perioada oamenii mai erau animați de idealuri. Astăzi, cetățenii Europei și cetățenii lumii sunt animați de idealuri până seara când trebuie sa-și bea berea, începe meciul, mănâncă pop-corn și stau liniștiți: deci acum avem mai puține idealuri decât aveam atunci, deci mai puțină violență și durată mai scurtă a conflictului de acolo”, a comentat Cozmin Gușă.
Pe de altă parte, Cozmin Gușă consideră că Uniunea Europeană are îl plan să sancționeze Spania, însă pe cea din urmă „nu o prea interesează”.
„Spania riscă să primească sancțiuni, dar nu prea o interesează, pentru că în acest moment de disoluție a autorității în cadrul Uniunii Europene, după cum ați văzut, sancțiunile din parte Uniunii înseamnă beneficii din partea altora. Uniunea Europeană i-a sancționat și pe rusi pentru Crimeea, pentru Ucraina, a avut fel și fel de tentative. Și ce s-a întâmplat? Sancțiunile unei organizații slabe, cum a ajuns astăzi UE, nu mai sunt atât de interesante pentru nimeni și riscă să izoleze Spania și să o arunce în brațele altor organizații bilaterale sau multilaterale”. a spus analistul.
Spre finalul interviului, consultantul politic vorbește despre viitorul românilor din Spania, respectiv Catalonia.
„Românii din acea zonă ar trebui să se aștepte la o viață foarte agitată în următoarea perioadă, la o problemă economică substanțială care se va crea, pentru că problema inhibă total comerțul și producția, dar pe termen mediu nu trebuie să se aștepte la nimic care să le transforme viețile în mod radical, treburile se vor aranja. Spania are un potențial extraordinar, mai mare în această formulă unitară. Pe termen scurt, din nefericire, intervine și un anotimp cu cheltuieli mai mari, toamna și iarna. Pe termen scurt vor avea probleme pentru ca repet comerțul și producția vor suferi în această perioadă și în Spania”, a ținut să conchidă Cozmin Gușă.