”Am văzut multe asemenea întâmplări electorale, niciuna mai tristă ca cea de astăzi și înainte sa fac aprecierile legate de ce se va întâmpla, fac două solicitări: poate că nu ar fi rău, la cât de bine s-a poziționat realitatea și la câtă crediblitate are, ca toți cei, din studio, să fie mai calmi și mai realiști și să încerce să pună într-o ipoteză carteziană ceea ce se întâmplă pentru că suntem bine pregătiți la Realitatea TV, iar această emoție ar trebui să fie potențată de către niște planuri extraordinare, fie negative, fie pozitive. Sper să pot să vorbesc la această televiziune vreo trei minute, fără să fiu întrerupt, pentru că mi-ar plăcea să fie clar niște lucruri. Ce se întâmplă în această seară și ce s-a întâmplat, în ultimele zile, are foarte mult gust de plastic. Chiar dacă a câștigat Klaus Iohannis, îl felicităm, nu îi văd prea multe merite, din punct de vedere personal. Dimpotrivă, văd multe merite ale unor jurnaliști, în a-l potența, văd puține merite ale echipei sale de campanie, care mai mult l-a martelat, decât l-ar fi ajutat. Cred că la fel spuneam despre Victor Ponta, a cărui echipă de campanie a fost execrabilă și al cărui demers, ca prim-ministru, l-a adus în această poziție, având toate cărțile câștigătoare în mână, dar pentru că nouă ne pasă de telespectatorii noștri inteligenți, trebuie să facem următoarele remarci, în afara emoției. Pentru că recunosc, nu am nicio emoție. Dacă în 2004, fiind subiectiv, conducând strategic campania lui Băsescu, aveam o emoție pozitivă că se va întâmpla ceva constructiv în România, nu s-a întâmplat. Astăzi, chiar nu simt că s-ar putea întâmpla ceva constructiv, ci, dimpotrivă, cred că, de mâine, e la 'război, Ioane'. De mâine, cred că România va intra într-un război fratricid”, a afirmat Cozmin Gușă.
În viziunea consultantului politic, "faptul că Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea, nu e vreun armistițiu sau vreun steag alb, e doar o retragere până mâine-dimineață".
”În mod evident, au fost două planuri: un plan al lui Victor Ponta și al echipei sale, de a lua toată puterea și un alt plan alternativ, în care actorul principal s-a numit Klaus Iohannis, dar nu neaparat protagonistul acestui film, în care cineva nu dorea să piardă o putere instituită în ultimii zece ani de regimul lui Traian Băsescu. A doua variantă, a câștigat, dar a câștigat în această seară. Faptul că Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea, după mine nu e vreun armistițiu sau vreun steag alb. E doar o retragere până mâine-dimineață, pentru că noi am vorbit extrem de superficial, în ultimele zile, legat de semnificația acestei lupte. Există un sistem al instituțiilor statului, care țin de Cotroceni, de tip euroatlantic, de sorginte euroatlantică, care este meritul lui Traian Băsescu și care au instituit ceea s-a întâmplat, în ultima vreme, în România, apropo de arestări, pușcării, condamnări. Și există un alt sistem, eventual culpabil, dar simpatizat de către români, din partea domnului Ponta și a PSD, care avea ca etichetă, în ultimele zile de campanie, legea amnistiei și grațierii. Cred că aceaste manifestări de stradă, din această seară, urmăresc să pună capăt foarte repede acestei posibilități a unei majorități parlamentare de a propune președintelui în funcție, până în 21 decembrie 2014, posibilitatea să respingă, odată, legea amnistiei și grațierii, și apoi, a doua oară, ca această lege să nu mai poată să fie respinsă contra unui sistem care își justifică prin Klaus Iohannis, pentru că alți oameni nu văd în jurul lui Klaus Iohannis, dar prin Klaus Iohannis, își asumă o anumită continuitate a ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme”, a spus consultantul politic.
Cozmin Gușă consideră că "motive de bucurie nu sunt" și că "ne așteaptă o perioadă complicată, iar acest entuziasm care se manisfestă, în piață", în viziunea cosultantului politic, "este o eliberare".
”Am avut o campanie foarte slabă, niște candidați foarte slabi, o dezbatere lipsită de substanță și, astăzi, entuziasmul poate că vine doar dintr-o anumită disperare a unor oameni care s-au simțit într-adevăr frustrați că vocea lor nu este auzită și că dreptul lor, pe care ar dori să și-l exprime, este într-un fel neconfirmat și chiar batjocorit. Dar asta nu este meritul niciunui candidat, asta este meritul unor rămășite de normalitate în mass-media românească, unor rămășite de normalitate pe care noi, voi, cei aflați în studio, ne-am chinuit să le întreținem. Nu-i vreo bucurie că baronii lui Ponta ar putea să fie înlocuiți de baronii portocalii sau galbeni. Nu putem să avem niciun entuziasm. Și dacă mă întrebați, toată această conflagrație și nu folosesc un termen mare, se va transforma mâine într-o luptă a tuturor împotriva tuturor și nu știm cine va fi mai puternic, iar ecranele televiziunilor de știri, unele cinstite cum e Realitatea TV, altele necinstite, se vor îngălbeni de breaking news-uri, care vor fi din pricina unor arestări, în prag de dimineață, într-o țară martelată, într-o țară de vinovați, și într-o țară de farisei și din stânga și din dreapta. Așa că, eu le-aș sugera la români să fie rezervați, să fie cu mintea la ei, pentru că motive de bucurie nu sunt. Ne așteaptă o perioadă complicată, iar acest entuziasm care se manisfestă, în piață, eu red că nu este un entuziasm. Este o eliberare (...) Nu avem motive de bucurie, nu tebuie să dezarmăm, mergem înainte, vedem ce s-o întâmpla, dar, de mâine, românii trebuie să înțeleagă că deviza este 'la război Ioane”, este de părere Cozmin Gușă.
În acest sens, consultantul politic afirmă că ”marea majoritate a celor care au votat”, au făcut-o "doar din entuziasm și fără rațiune, din nefericire", "cea mai mare parte fiind manipulată", în condițiile în care, afirmă Cozmin Gușă, "mass-media a ocultat adevărul de foarte multe ori și, din păcate, a reușit să îndobitocească o mare parte dintre electori".
”Dacă această masă de români ar fi o masă conștientă, aș fi și eu bucuros. Dar, din păcate, poporul român, în ultimii 25 de ani, de democrație, s-a îndobitocit. Mai sunt puțini oameni care gândesc cu mintea lor. Marea majoritate a celor din aceste 11 milioane au votat doar din entuziasm și fără rațiune, din nefericire, pentru că, în primul rând, mass-media care a fost mogulizată, în România, care a fost condusă prin interesele patronilor din mass-media nu printr-o deontologie care rămâne valabilă, această mass-media, care este ministerul Învățământului pentru adulți, această mass-media a ocultat adevărul de foarte multe ori și foarte mulți dintre români, din păcate, vorbesc despre toată mass-media, a reușit să îndobitocească o mare parte dintre electori, să le prezinte mize false și dacă te uiți la mogulii care sunt, astăzi, în pușcărie, pentru mize împotriva interesului statului român, o sa îmi dai dreptate: și-au folosit trusturile de presă pentru asta. Tu când îmi vorbești mie despre 11 milioane, poți să îmi sectorizezi mie o mică parte din aceste 11 milioane de români, care au votat în cunoștință de cauză. Cea mai mare parte a fost manipulată, iar, la această părere, țin foarte mult”, a mai spus consultantul politic.