UPDATE: Preşedintele CNAS: Nu înţeleg de ce medicii mai trimit pacienţii după card
Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate, a afimat pentru Realitatea Tv că nu înţelege de ce medicii mai trimit pacienţii la casele de asigurări pentru a-şi lua cardul.
Acesta a venit astăzi la Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti, unde aproximativ 100-150 de persoane aşteapă să îşi ridice cardul de sănătate sau adeverinţa de asigurat. "Nu cred că sunt mai mult de 100-120 de persoane. Nu este extrem de mult pentru o Casă cu 2 milioane de asiguraţi", a precizat acesta, adăugând că vor fi probleme în continuare atât timp cât furnizorii nu vor înţelege că nu mai trebuie să trimită asiguraţii după card.
"Ar trebui să le acorde serviciile medicale de care au nevoie. Am zis în nenumărate rânduri, am trimis circulare, o să facem un act adiţional în care specificăm că le vom deconta şi serviciile acordate fără card", a completat preşedintele CNAS.
Conform acestuia, vor fi şi penalizări pentru furnizorii care refuză pacienţii pe motiv că nu au card.
"Vom aplica penalizări, chiar rezilierea contractului cu Casa, la finele lunii. Acum, scopul nostru este să detensionăm situaţia", a încheiat Vasile Ciurchea.
Oamenii s-au aşezat la coadă încă de la patru dimineaţa
La mai bine de o săptămână de când cardul a devenit obligatoriu, asiguraţii continuă să vină la casele de sănătate pentru a intra în posesia documentului.
Oamenii sunt trimişi de medici, care refuză să le prescrie tratamente dacă nu au cardul.
În această dimineaţă, la coadă la Casa de Sănătate erau aproximativ 200 de persoane, asiguraţi timişi de spitale, de medicii de familie, care refuză să le ofere tratamentele şi consultaţiile de care au nevoie.
Oamenii s-au aşezat la coadă încă de la patru dimineaţa, să fie siguri că primesc adeverinţa de asigurat, pe care să o folosească la medic, în lipsa cardului.
"Nu îmi dă medicamentele pentru că nu am card", a spus un bărbat. Întrebat cât costă reţeta lui fără card, acesta a spus 7200 de lei.
Un alt bărbat care era în cârje a fost impins de cei care s-au îngrămădit să ajungă primii la ghişeele Casei de Sănătate.
"Noroc cu o doamnă că m-a ţinut că nu ştiu cum m-aş fi descurcat. Asta este, ce să facem", a afirmat bărbatul.
Ieri, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a afirmat ieri că ştie că sunt foarte mulţi nemulţumiţi că se introduce cardul. "Vorbim de cel mai mare proiect al României după '89. În acest moment, situaţia este foarte bună. Casa mi-a comunicat că a început să crescă validarea serviciilor pe card", a declarat ministrul, precizând că nu mai sunt nici probleme de natură tehnică.