Aproximativ 2 millioane de teste individuale înseamnă cele 20.000 de kituri care intră azi în țară, într-o primă tranșă din contractul semnat cu Coreea de Sud. Fiecare kit poate fi folosit pentru 100 de teste, ceea ce înseamnă un total de 2 milioane de teste.
În prezent, la noi în țară se fac zilnic între 1.100 și 1.200 de teste. Autoritățile spun, însă că va fi mărită capacitatea de testare.
De la 700 de teste pe zi făcute la început, România a ajuns la 1.200 pe zi, una din cele mai mici rate dintre țările afectate. Până acum, România a făcut puțin peste 12.000 de teste.
Într-o primă etapă va fi testat personalul medical.
Ministrul Sănătății a anunțat că vor fi În momentul de faţă, România dispune de 19 centre în care se fac testări.
Victor Costache vizează centre de testare în fiecare judeţ: ”Mâine sosesc 200.000 de teste”
"Vrem să ajungem la cel puţin un centru de testare în fiecare judeţ. Sunt judeţe care au mai multe centre de testare. Vrem să ajungem să avem câteva milioane de teste la nivel naţional. 200.000 de teste este un prim pas, dar achiziţiile noastre centrează peste 2 milioane de teste în momentul de faţă. (...) COVID-19 este în primul rând un challenge logistic: consumă resursă umană, măşti, combinezoane, medicamente, kituri de testare. Una dintre priorităţile noastre este de a creşte capacitatea de testare la nivel naţional. (...) În momentul de faţă, avem 19 centre în care se fac testări", a afirmat Costache, marţi, la un post TV.
Potrivit anunțului făcut marți de șeful guvernului, Ludovic Orban, „obiectivul este ca, într-un interval de timp de 5-7 zile, de a creşte capacitatea de testare la peste 2.000 de teste, chiar cu tendinţă de a ajunge la 2.500 de teste pe zi şi, de asemenea, această capacitate de testare să crească în continuare”, a declarat Ludovic Orban, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
„Obiectivul nostru, într-un inteval de 5-7 zile, este de a crește capacitatea de testare la 2000 de teste, poate chiar 2500 de teste pe zi (...) Epidemiologii au spus foarte clar diagnosticarea trebuie făcută pe PCR. Nu există teste rapide, ele există, dar au precizie care nu pot să ne confere siguranță că persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ”, a mai spus marți premierul.
Metoda de testare în masă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a încetini răspândirea coronavirusului și a fost implementată de multe state, organizându-se inclusiv testări în mașină, tip drive-in.
Coreea de Sud a fost recunoscută la nivel internațional pentru metodele de testare și tratament din fază timpurie în privința coronavirusului. Numărul total al infectărilor din Coreea de Sud a ajuns miercuri la 9.137, iar bilanţul morţilor este acum de 126, conform Centrului Coreean pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC).
Foto: Inquam Photos/George Călin