Starea de urgență a pandemiei de COVID-19 a fost declarată încheiată de OMS. Anunțul a fost făcut vineri de directorul general al agenției ONU - Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Cu multă speranță declar urgența sanitară globală de COVID-19 încheiată.
Asta nu înseamnă însă că s-a încheiat COVID-19 ca amenințare globală pentru sănătate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Șeful OMS a anunțat că nu se mai califică drept o urgență globală, marcând astfel un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare de coronavirus care a declanșat blocaje și dificile perioade de lockdown și izolare în toate țările lumii. Măsurile luate din cauza pandemiei au schimbat economiile din întreaga lume și a ucis cel puțin 7 milioane de oameni.
OMS a mai anunțat, vineri, că, deși faza de urgență s-a încheiat, pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat și a avertizat că virusul corona rămâne o amenințare semnificativă.
Mai ales că au fost raportate creșteri recente ale cazurilor în Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu. Și încă mor mii de oameni din cauza coronavirusului, în fiecare săptămână, la nivel global. Rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână, în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie 2023.
Șeful OMS a mai avertizat că adevăratul bilanţ COVID-19 este cel mai probabil mai aproape de 20 de milioane de decese, de trei ori mai mare decât estimarea oficială.
OMS a declarat starea de urgență COVID-19 în urmă cu trei ani, pe 30 ianuarie 2020, și a anunțat atunci primele măsuri temporare ce se impun la nivel național în fiecare țară, pentru controlul infecției de coronavirus.