”Mi-am luat o serie de angajamente ferme în fața românilor și am de gând să mi le onorez cu bună credință!
Am spus-o și la audieri și în spațiul public: nu sunt interesat de lupte politice sterile, nici de propuneri legislative de fațadă și nu mă interesează să facem zeci de legi doar de dragul de a le face, o figurație frumoasă, dar ineficientă în condițiile în care actuala majoritate parlamentară le-ar bloca sau le-ar modifica în Parlament după bunul plac.
Singurul meu interes este să salvez pădurile României, să repar ce nu a mers și a facilitat situația din ultimii ani, când s-au comis abuzuri și încălcări repetate ale legislației din domeniul silvic, s-au interpretat arbitrat multe prevederi legislative.
Românii au nevoie de un stat mai puternic, cu instituții de control eficiente, cu o legislație mai dură menită să descurajeze tăierile și transporturile ilegale și un cadru normativ care să faciliteze valorificarea masei lemnoase în România.
În noiembrie 2019, în prima lună la minister, am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul și să îmi găsească pârghiile prin care să interzicem exportului de buştean în spaţiul extracomunitar. Plecând cantități însemnate de materie primă, buștean, automat se pierde și valoarea adăugată a oricăror forme de prelucrare, se pierd locuri de muncă în industria de profil din România și tot lanțul de valorificare are de pierdut.
Nu este legea lui Costel Alexe, nu am ambiții sau orgolii personale și chiar dacă pe firul legislativ este deja un proiect similar al PNL, mâine voi susține și voi vota proiectul de interzicere a exportului de buștean în spațiul extracomunitar.
Vreau să lăsăm României o foaie de parcurs asumată de toată societatea pentru exploatarea durabilă și sustenabilă a fondului forestier.
Tot pe acest principiu le-am propus și în februarie tuturor partidelor politice să găsim un consens la nivelul clasei politice, să ne așezăm la masa discuțiilor pentru a aduce modificări benefice la Codul Silvic în așa fel încât să ne asumăm împreună cele mai bune soluții pentru stoparea tăierilor ilegale și descurajarea furtului și transportului de masa lemnoasă.
Tot în acest registru, pentru a descuraja tăierile neautorizate, am emis un Ordin de Ministru prin care se retrage certificatul de atestare a unei firme exploatatoare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajații acesteia.
Cu consecvență și profesionalism am convingerea că putem reconstrui România așa cum ar fi trebuit să fie: o țară care își protejează interesele, își valorifică sustenabil resursele și găsește un echilibru între dezvoltarea sectorului silvic și cultivarea spiritului ecologist în rândul populației”, a scris Costel Alexe pe Facebook.