Rezultatele cercetării sugerează că aceste experiențe paranoide și neobișnuite ar putea fi semne ale dezvoltării unor boli reumatice sistemice autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă. Cercetătorii au identificat anumite simptome neobișnuite, cum ar fi senzația de tensiune și agitație, ca fiind indicative pentru apariția unor boli care afectează sistemul imunitar și pot duce la inflamații și deteriorarea țesutului. Această descoperire poate avea implicații importante pentru diagnosticul și tratamentul acestor boli, permind o intervenție mai timpurie și eficientă.
Studiul recent publicat în eClinicalMedicine online, de la săptămânalul medical britanic The Lancet arată că halucinațiile experimentate în timpul zilei sau coșmarurile în timpul nopții ar fi semne de avertizare pentru boli ca lupusul și artrita reumatoidă. Melanie Sloan, autor principal și cercetător la Departamentul de Sănătate de la Universitatea din Cambridge susține că ar putea fi vorba de un sistem de avertizare timpurie cu privire la creșterea activității bolii și deci se poate acționa cu un tratament mai devreme.
Ingredientul care ajută găinile să facă mai multe ouă. Se găsește peste tot și costă doar un leu
Studiul a fost bazat pe experiențele și descrierile pacienților. Acestea prezintă deseori teme repetate înspăimântătoare și violente. Un pacient a povestit că are multe vise violente, a ajuns chiar să taie gâtul cuiva, și asta a fost extrem de neplăcut pentru că nu este deloc o persoană violentă. Nu ar putea ucide nici măcar un gândac.
Dar este imposibilă întocmirea unei liste standard de urmărit. Lupusul, de exemplu, o boală autoimună de lungă durată, prezintă peste 100 de simptome posibile în tot organismul, potrivit lui Sloan. Consecințele la nivelul rinichilor pot fi detectate prin analiză de urină și biopsii renale. La fel, afectarea pielii poate fi vizibilă pentru orice specialist, dar majoritatea simptomelor nu sunt vizibile sau detectabile.