Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. De asemenea, există două tipuri majore de accidente vasculare cerebrale, ele fiind ischemice și hemoragice. Cele ischemice sunt cauzate de o îngustare sau blocare a arterelor la creier, ducând la fluxul sanguin sever redus, iar cele hemoragice sunt cauzate de sângerări la nivelul creierului.
Experții medicali sunt de părere că semnele de avertizare și simptomele sunt foarte importante să le poți identifica, deoarece poate ajuta la scăderea riscului de deces sau de invaliditate.
Potrivit floaredetei.ro, cele mai frecvente simptome sunt problemele de respirație, inconștiența, sughițul, starea de slăbiciune, halucinațiile, durerile, schimbările de personalitate sau atacurile epileptice.
Medicii recomandă să faci scurte plimbări timp de 20 de minute în aer liber, să faci mișcare la sala de sport, să nu doarmi mai puțin de 7 ore și mai mult de 10 ore pe noapte. De asemenea, pentru a limita riscul de atac cerebral, trebuie să folosești ulei de măsline la orice preparat, alimente bogate în potasiu precum cartofii dulci, fructele, stafidele, sucul de roșii, pește, dar și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.