Sub 1 miliard de euro au cheltuit Belgia - 617 mil euro, Olanda - 833 mil euro, fiind urmate de cele care au cheltuit pe măști mai puțin de 500 de milioane de euro: Austria - 331 de milioane de euro, Polonia și Cehia - 289 de milioane de euro, România - 272 mil euro și Ungaria - 226 de milioane de euro.
Cheltuieli în UE cu importurile de măști sanitare (milioane de euro), primul semestru 2020
Sursa: Eurostat
La extrema cealaltă sunt statele care au cheltuit puțini și foarte puțini bani pentru cumpărarea de măști din afara UE de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, în funcție și de populație. Cipru și Malta au cheltuit până în 10 milioane de euro, Bulgaria, Croatia și Letonia până în 30 de milioane de euro.
În țările din Uniunea Europeană, valoarea importurilor de măşti a crescut cu 1.800% în primele şase luni ale acestui an în comparație cu perioada similară a anului trecut, de la 800 milioane de euro, până la 14 miliarde de euro, în contextul pandemiei, potrivit datelor Eurostat.
Țările membre UE cu o populaţie mare au importat mai multe măşti decât cele cu o populaţie mai mică. Totuşi, datele pe cap de locuitor privind importurile de măşti din afara UE arată diferenţe remarcabile între statele membre, arată datele Eurostat, potrivit Agerpres.
Cheltuieli în UE pe cap de locuitor cu importurile de măști sanitare (euro), primul semestru 2020
Sursa: Eurostat
Luxemburg, unde există o politică guvernamentală de distribuire la nivel naţional de măşti, are de departe cele mai mari importuri per capita de măşti sanitare din UE, cu o valoare a importurilor de 121 euro pe cap de locuitor. Urmează, la distanţă, Belgia, Germania şi Franţa care sunt singurele ţări unde importurile per capita au fost mai mari de 50 de euro.
În schimb, importurile au fost mai mici de 10 euro pe cap de locuitor în Cipru, Polonia, Suedia, Croaţia, Grecia şi Bulgaria.
După acest indicator, România se situează în a doua jumătate a clasamentului, cu importuri per capita de măşti facile în valoare de 14 euro, devansând Danemarca cu 12 euro pe cap de locuitor.
China a fost principalul partener al UE în importurile de măşti faciale. Peste 92% dintre măştile importate de blocul comunitar în primul semestru din 2020 au fost din China. Importul de măști a crescut cu 30 de puncte procentuale comparativ cu situaţia din primul semestru din 2019, mai arată datele Eurostat.