Termenul a devenit popular recent din cauza răspândirii noului coronavirus. Distanțarea socială înseamnă să stai la 1,80 m față de ceilalți, în efortul de a reduce riscul de a contracta boala.
Mesajele și logo-urile create pentru a promova distanțarea socială au fost întâmpinate cu păreri pro și contra de experții în domeniul designului contactați de CNN.
"Situația noastră globală actuală nu este o glumă. Este o problemă serioasă", a declarat Douglas Sellers, directorul executiv al companiei Siegel + Gale. În schimb, acesta a recunoscut că "mărcile care proiectează logo-uri de distanțare socială au potențialul de a diminua severitatea situației prin care trecem. "Creativitatea, pasiunea și ideile puse în sprijinul dorinței de a ajuta, de a educa și a face parte din mișcarea de distanțare socială sunt demne de remarcat”, a mai spus Sellers.
Brian Braiker, redactorul-șef al Ad Age, spune că este timpul ca brandurile să furnizeze un „serviciu real și semnificativ”, făcând referire la companii precum Gap (GPS) care fac măști pentru personalul din domeniul sănătății, sau LVMH, compania-mamă a Christian Dior și Givenchy, producător de produse sanitare.
"Înțelegerea situației, închiderea (liniei principale de activitate – n.r.) și a face ceva util este într-adevăr singura modalitate de a merge mai departe. Când vedeți mărci precum McDonald\"s sau Coca-Cola care își redesenează logo-urile în semn de "solidaritate " îți lasă un anumit gust", a declarat Braiker.
McDonald\"s Brazilia
Saptamana trecută, McDonald\"s (MCD) Brazilia și-a distanțat arcadele iconice de aur într-o fotografie postată pe pagina sa de Facebook. Mesajul din spatele acestei fotografii a fost unul cât se poate de clar, și anume că, în ciuda separării temporare dintre companie și clienții săi cauzată de închiderea unora dintre restaurante, „pot fi întotdeauna împreună”. De altfel, mesajul este cât se poate de adevărat deoarece McDonald\"s a rămas prezent în viața de zi cu zi a consumatorilor săi prin serviciul de delivery.
Anunțul McDonald’s a stârnit reacții adverse, inclusiv din partea senatorului Bernie Sanders, care a făcut referire la politica companiei de a-și trimite angajații în concediu medical în această perioadă de criză generată de pandemia cu COVID-19. Compania nu a oferit până în prezent un răspuns pe marginea acestui subiect.
Coca Cola
Panoul publicitar al Coca-Cola din Times Square, New York, promovează „Distancing Social” pe fondul focarului de coronavirus care a ajuns la 164,139 de cazuri în Statele Unite ale Americii. Ca și logo-ul, sloganul este și el la fel de grăitor: „A sta deoparte este cel mai bun mod de a rămâne împreună”. După cum se știe deja, brandul sărbătorește de obicei în mesajele sale dragostea și ideea de a fi toți împreună, însă situația este absolut dramatică în metropola New York, epicentrul epidemiei în SUA, unde au fost înregistrate peste 33.000 de cazuri de infectare şi 776 de decese.
Audi și Volkswagen
Audi și Volkswagen, două companii auto care fac parte din același grup, și-au modificat recent logo-urile pentru conturile din Social Media. Astfel, Audi a separat cele patru cercuri care compun logo-ul său într-un scurt video care le spune oamenilor să stea acasă și să păstreze distanța socială. Volkswagen, la rândul său, a promovat un clip video cu un mesaj similar și a separat V de W.
Nike
Nike (NKE) nu și-a modificat sigla, așa cum au făcut brandurile mai sus menționate, dar a lansat o campanie la scară largă în Social Media, care îi include pe toți sportivii-vedetă ai brand-ului, inclusiv jucătorul NBA LeBron James și jucătorul de golf Tiger Woods. Cum activitatea pe terenurile sportive a fost oprită în ultimele săptămâni din cauza regulilor de distanțare socială și a interzicerii adunărilor mari, cum ar fi cele de pe stadioane, campania Nike încurajează oamenii să joace în interior. După cum bine știți, Nike a fost nevoită să închidă mai multe dintre magazinele sale globale din cauza virusului.