Directorul general al IMF, Kristalina Georgieva, susține, într-o declarație către liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii, că efectele crizei economice și viteza recuperării depind de izolarea pandemiei și de “cât de puternice și coordonate sunt acțiunile noastre de politică monetară și fiscală”.
În alocuțiunea sa, Georgieva a punctat că este esentială sprijinirea piețelor emergente și a economiilor în curs de dezvoltare, care au fost puternic afectate de criză, de stagnări bruște ale economiei și, în cazul unora, de scăderi puternice ale prețurilor mărfurilor.
Cu doar o zi înaintea acestei declarații, Banca Mondială (BM) şi FMI au cerut creditorilor bilaterali oficiali să atenueze imediat povara datoriilor celor mai sărace ţări ale lumii, care se confruntă cu consecinţele severe ale extinderii rapide a pandemiei de coronavirus. Este vorba despre datoriilor ţărilor din Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID).
Acele naţiuni, unde trăieşte un sfert din populaţia globului, iar două treimi dintre cetăţeni se află într-o sărăcie extremă, vor fi cele mai lovite de pandemie, avertizează BM şi FMI.
Suspendarea plăţii datoriilor, în conformitate cu legislaţia naţională a ţărilor creditoare, va furniza "un sentiment global de uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare" şi va trimite un semnal puternic pieţelor financiare, se arată într-o declarație comună a celor două instituții internaționale.