Impactul psihologic al războiului asupra copiilor este evident, a spus Fadel Abu Heen, un psihiatru din Gaza. Copiii „au început să dezvolte simptome grave de traumă, cum ar fi convulsii, enurezis, frică, comportament agresiv, nervozitate”.
„Lipsa unui loc sigur a creat un sentiment general de teamă şi groază în rândul întregii populaţii, iar copiii sunt cei mai afectaţi”, a subliniat el.
„Unii dintre ei au reacţionat direct şi şi-au exprimat temerile. Deşi ar putea avea nevoie de intervenţie imediată, s-ar putea să fie într-o stare mai bună decât ceilalţi copii care nu s-au manifestat au păstrat oroarea şi trauma în interiorul lor”, afirmă specialistul.
Aproximativ jumătate din populaţia de 2,3 milioane de persoane din Gaza sunt copii. Din 7 octombrie, ei au trăit sub un bombardament aproape constant, mulţi fiind duşi în adăposturi temporare în şcolile conduse de ONU, după ce şi-au părăsit casele, fără a avea acces la hrană sau la apă potabilă.
Duminică, Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Gaza a declarat că 1.750 de copii au fost ucişi în cele 16 zile de bombardament lansat de către forţele israeliene de la atacul criminal al Hamas din 7 octombrie. Adică, în medie, aproape 110 copii pe zi. Alte mii au fost răniţi.