Irina, Corina şi Ionuţ au pierit neștiuți de nimeni. Erau din Baia Mare și au fost transferați la azilul din Mureș, în 2020, alături de alți 23 de tineri cu dizabilități, din mai multe centre din Maramureș. Copiii își dorm acum somnul de veci pe un deal de la marginea satului Bărcănești din județul Mureș.
Trei cruci de lemn arată mormintele, pe două dintre ele abia se mai poate citi numele tinerilor.
Procedura presupune că DGASPC Maramureș ar fi trebuit să anunțe autoritățile locale despre decese. Nu a făcut-o, iar nici transferul bolnavilor dintr-un judeţ în altul nu ar fi fost legal. Actualul director al Protecției Copilului Maramureș era pe atunci coordonator în cadrul instituției și declară că nu își amintește de aceste decese.
„Nu, nici despre decese, nici despre contractul cu cei din Mureș. Dacă ar fi să-mi caut o culpă, o eventuală lipsă de autosesizare, dar cât timp documentele spuneau că totul e în regulă. E forțat să am o culpă a mea... în acte scria că totul este ok”, a spus directorul.
Mai mult, potrivit presei locale, nimeni nu a cerut să se efectueze necropsia pentru a stabili exact cauza morții. Un medic a constatat decesele tinerilor, însă, pe baza bolilor de care sufereau.
Trei indivizi au fost reţinuţi de DIICOT şi, ulterior, au primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Cap de listă este Cosmin Păpuc, fondator al azilului groazei din Mureș.
CITEȘTE ȘI :