„Facilitățile fiscale pentru cooperativele agricole au făcut ca asocierile să devină tot mai multe. Probabil că progresul în ceea ce privește înființarea cooperativelor este legat și de schimbarea mentalităților. Acum, agricultorii și fermierii sunt mult mai deschiși la asociere. Avantajele coperativelor, dincolo de facilitățile fiscale, sunt legate însă și de organizarea muncii”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali și investitor în agricultură.
Dan Manolescu este de părere că numărul cooperativelor ar putea să crească și mai mult, dar persistă încă o problemă, aceea a înțelegerii mecanismelor de funcționare. „Aici mai trebuie făcute progrese”, subliniază Manolescu.
De asemenea, și marile rețele de magazine au ajutat la constituirea cooperativelor, prin cerințele impuse producătorilor pentru a aduce produsele românești la raft. Accesul în marile magazine este condiționat de volumul de marfă, de calitate și de disponibilitatea de a livra produsele la intervalele de timp de care magazinele au nevoie.
Adrian Rădulescu, fermier și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, estimează că, în România, există peste o mie de cooperative, în domenii diverse, precum procesare, prestări de servicii sau comercializare.
„Cooperativele beneficiază de o serie de facilități, de la cele fiscale, până la accesarea de fonduri europene. La programele cu fonduri europene, cooperativele beneficiază de un punctaj mai mare”, subliniază Adrian Rădulescu.
Totuși, posibilitățile de finanțare rămân marea problemă a cooperativelor de producție. „Creditele se obțin cu dificultate, pentru că noile cooperative nu au garanții, iar pentru obținerea unei garanții de la Fondul de Garantare a Creditului Rural este nevoie de acordul tuturor asociaților. Un acord destul de greu de obținut”, precizează Rădulescu.
„În acest moment, există un program de ajutor de stat acordat pentru crearea cooperativelor care au ca obiect reproducția porcinelor și păsărilor”, afirmă Adrian Rădulescu. Programul este ofertant pentru cei care doresc să facă parte dintr-o cooperativă. Astfel, pentru fermele de reproducție a porcilor și a păsărilor, se acordă următorul punctaj: 40 de puncte standard, la care se adaugă 20 de puncte dacă asociația se află în zonă defavorizată, încă 20 de puncte dacă din cooperativă fac parte tineri. Punctajul maxim care se poate obține este de 90 de puncte, ceea ce echivalează cu un ajutor de stat de 90% din valoarea investiției.
Facilități fiscale pentru cooperativele agricole
La începutul acestui an, autoritățile române se hotărăsc să încurajeze asocierea producătorilor agricoli prin acordarea de facilități fiscale. Apare, astfel, legea cooperativelor agricole, Legea nr. 21/2019 pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004, care cuprinde derogări de la Codul fiscal cu respectarea anumitor condiții. Consultantul fiscal Adrian Bența le trece în revistă:
– Scutire la plata impozitului pe profit pentru primii 5 ani de la data intrării în producție a cooperativelor agricole, în cazul celor nou-înființate, și pentru o perioadă de 5 ani pentru cele deja înființate. Facilitatea se acordă cooperativelor agricole care procesează produse agricole sau produc/comercializează material genetic și/sau au activitate de creștere și activitate de reproducție.
– Scutire la plata impozitului pe profit pentru 5 ani, cu condiția ca cifra de afaceri din anul anterior să fie de până la 3.000.000 euro, pentru: cooperativele agricole de achiziţii şi vânzări care organizează atât cumpărările de materiale şi de mijloace tehnice necesare producţiei agricole, cât şi vânzările produselor agricole; cooperativele agricole de procesare a produselor agricole, care asigură produse tipice, de marcă, cu prezenţă permanentă; cooperativele agricole manufacturiere şi de mică industrie în agricultură; cooperativele agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale.
– Scutire la impozitul pe venitul microîntreprinderii sau scutire la impozitul pe venitul persoanei fizice aferent producției valorificate prin cooperativa agricolă, pentru membri ai cooperativelor ce sunt microîntreprinderi sau persoane fizice care desfășoară activități independente. Această măsură se acordă pe termen nedeterminat.
– Scutire la plată a impozitului pe terenuri și clădiri datorate bugetului local de membri ai cooperativelor, dacă aceste active sunt utilizate pentru obținerea producției agricole valorificate prin cooperativa agricolă. Scutirea se acordă dacă în anul anterior au valorificat minimum 50% din producția obținută prin cooperativă.
– Scutire de impozit pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale.
– Scutire de la plata impozitului pe arendă pentru membrii cooperativelor agricole, pentru terenurile luate în arendă de către cooperativele agricole de la aceste persoane.
Apar, prin această lege, cooperativele de gradul 3 care reprezintă persoane juridice constituite din cooperative agricole care derulează investiții în comun cu respectarea principiilor cooperatiste (capital social minim – 50.000 lei). Se păstrează cooperativele de gradul 1 și 2 (Cooperativele de gradul 1 sunt persoane juridice constituite din persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale – capital social minim 500 lei; Cooperativele de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice și/sau persoane fizice, din persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale – capital social minim 10.000 lei).