Preţurile crescute la alimente la nivel mondial au făcut ca 62 de persoane să devină miliardare în doar 24 de luni, conform unui raport al organizaţiei nonprofit Oxfam.
Se estimează că peste 263 de milioane de oameni vor trăi într-o sărăcie cruntă din cauza preţurilor alimentelor, care au avut o explozie de peste 30% în ultimul an.
Astfel, numărul persoanelor care supraviețuiesc cu aproape 2 dolari pe zi ar ajunge la 860 de milioane până la sfârşitul anului. Vorbim despre un număr echivalent cu populaţiile Marii Britanii, Franţei, Germaniei și Spaniei la un loc.
Soluțiile oferite de organizație în tot acest context sunt numeroase. Una dintre ele este introducerea unui impozit permanent pe avere, care pornește de la 2% pentru milionari și de la 5% pentru miliardari. Astfel, s-ar putea obține un venit de 2,5 miliarde de dolari pe an.
O altă soluție se referă la încetarea profitului rezultat din urma crizei, prin introducerea unui impozit excepţional temporar care să vizeze toate companiile mari, nu numai companiile petroliere şi de gaze.
Introducerea impozitelor pe avere, de exemplu, ar strânge sume uriaşe care ar putea ajuta grupurile vulnerabile să supravieţuiască acestei crize şi să construiască un viitor mai bun.
Aceste soluții ar putea scoate peste 2 miliarde de oameni din sărăcie. Astfel, s-ar produce suficiente vaccinuri, s-ar oferi asistenţă medicală universală şi protecţie socială tuturor celor care trăiesc în ţările cu venituri mici şi medii.
Potrivit Oxfam, criza de coronavirus a fost cel mai bun moment din istoria documentată pentru clasa miliardarilor. 573 de oameni au devenit miliardari în timpul pandemiei.