Elena Ceaușescu era o femeie zgârcită! O spun istoricii, dar mai ales oamenii care au lucrat în slujba soției fostului președinte. Dintre multele legende și dezvăluiri făcute de-a lungul anilor despre Elena Ceaușescu, aceasta pare să fie una dintre principalele trăsături de caracter a celei care a condus România alături de soțul său Nicolae Ceaușescu. Iar chibzuința sa era de neînțeles pentru că nimic din luxul în care trăiau nu era plătit din buzunarul propriu. Banii din salariu îi puneau la Cec, pe numele celor 3 copii. O perioadă, Elena Ceaușescu a mers personal la Cec, dar apoi și-a trimis angajații în care avea încredere. Soarta banilor nu s-a aflat însă niciodată, au povestit istoricii de-a lungul timpului.
„A fost de o zgârcenie cumplită cu tot ce ținea de bani, de produse, de orice. O zgârcenie atât de mare încât ajunsese ca atunci când avea la ICECHIM oaspeți, înțelegând prin aceasta delegații științifice sau politice din străinătate, să le ofere o tratație, un pahar de șampanie, o cafea și niște fursecuri și după ce oaspeții plecau tot ceea ce rămânea de la ei, astăzi rămâne secretarelor. Dar la ei, tot ce rămânea se trimitea înapoi la gospodăria de partid. Tot ceea ce rămânea de la masa lor se trimitea la gospodăria de partid”, a precizat Lavinia Betea, profesor universitar.
Violeta Năstăsescu, interpreta de limbă engleză a Elenei Ceaușescu, a povestit că de cele mai multe ori se uita la bani chiar și când venea vorba de cadourile de protocol. Oferea băuturi și țigări de fabricație autohtonă, sau albume foto cu realizările socialismului românesc.
„Noi primeam cadouri frumoase și ofeream lucruri care pe mine uneori mă stânjeneau. De pildă, s-a dus cu cojoace și cu porțelan. Sahul i a oferit ei bijuterii, i a oferit zoei tot asa o bijuterie, mi a oferit si mie o bijuterie”, a afirmat Violeta Năstăsescu, interpreta de lb. engleză a Elenei Ceaușescu.
Soții Ceaușescu erau zgârciți și cu diurnele oamenilor care îi însoțeau în deplasări.
„Foarte zgârciți puteau să fie și în ideea ca nu cumva ceilalți din staff-ul lor să se dedulcească la lux și la bine, pentru că diurnele pe care ei le aprobau pentru ceilalți componenți ai delegației erau mizerabile. Iar atunci cand un lider comunist, am vazut multe cereri, ii facea cerere lui Ceausescu sa mearga intr o calatorie turistica, cu sotia si unul dintre copii, si cerea sa i aprobe suma de 300 de dolari, pentru schimb. uneori ii lasa sa mearga, alteori nu i lăsa să meargă”, a spus Lavinia Betea, profesor universitar.
Elena Ceaușescu era, nu numai o femeie zgârcită, dar și o mamă extrem de posesivă, mai povestește profesorul universitar, Lavinia Betea.
„A fost, se poate spune, o mamă excesiv de posesivă, l-a însurat pe fiul ei, Nicu, cu o fată pe placul ei. Dacă vedea în mezin un succesor al tatălui, fără îndoială, în nora aceasta s-a regăsit, s-a proiectat cu toată dorința ei de ambiție și de putere”, a mai precizat Lavinia Betea.
În ceea ce privește ospățurile, prima aniversare publică a Elenei Ceaușescu s-a organizat pe 7 ianuarie 1979. Împlinea 60 de ani. În anii 1980, ianuarie era supranumita ”luna ceaușeștilor”, dominată de aniversările celor doi.