Ministerul Sănătății a demarat un control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală. Reprezentanții ministerului verifică informații apărute în spațiul public legate de posibile acțiuni de corupție în PNRR.
”Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, coordonatorul PNRR pe Sănătate s-a deplasat pentru a discuta tehnic cu reprezentanții spitalului despre neregulile sesizate în spațiul public”, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat.
Acțiunea ministerului vine după ce un medic a sesizat Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) în legătură cu problemele ridicate de achiziția mai multor elemente de aparatură medicală, cu fonduri PNRR.
Acesta susținea în urmă cu o lună că are suspiciuni în legătură cu posibile fraude legate de achiziţionarea de aparatură medicală prin PNRR. Mai ales că acesta a precizat în câteva note de fundamentare detaliile tehnice pentru „un osteodensitometru cu raze X, o centrifugă şi un ecograf cu sondă MSK”, dar conducerea i-a returnat pentru o nouă semnătură modificări importante ce implicau și sume mult mai mari de bani.
În final, medicul a informat ASSMB că își retrage semnătura de pe notele de fundamentare și semnalează posibile fapte de corupție, însă instituția a transmis că „nu are competențe în acest caz”.
“În urma rezultatului corpului de control, daca va fi cazul, cu siguranță vom rezilia contractul de finanțare! Acest lucru se va întampla în cazul tuturor beneficiarilor unde identificăm nereguli grave și fapte de corupție!”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății - Alexandru Rogobete.
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, ANUNȚ DUPĂ CONTROLUL DE LA SPITALUL DE PSIHIATRIE OBREGIA
Declarație din partea domnului Secretar de Stat Alexandru Rogobete în urma vizitei de la Spitalul de Psihiatrie Obregia:
“Discutăm despre un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru DEZVOLTAREA
INFRASTRUCTURII MEDICALE AMBULATORIE ÎN SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE ”ALEXANDRU
OBREGIA”, spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat pentru finanțare
integrală din PNRR în 02 Februarie, iar contractul de finanțare a fost semnat la scurt timp după.
Mă îngrijorează faptul că, deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri
în PNRR și va afecta, global, întregul program!
Ministerul Sănătății, în calitate de finanțator și de coordonator național PNRR pentru componenta Sănătate monitorizează fiecare procedură de achiziție publică realizată cu bani europeni nerambursabili! Atunci când sunt sesizate încălcări sau vor exista suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupție, vă asigur că vom interveni rapid și nu vom accepta ca cineva, indiferent cine este, să pună în pericol acest Program. PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România!
Oameni buni! Dacă nu utilizăm corect, transparent și în beneficiul pacienților acești bani (sume istorice pentru România) pentru a dezvolta spitalele, pentru a crește siguranța pacienților și a
actului medical, nu mai avem nicio altă șansă!
În concluzie, pe aceeași lungime de undă cu ministrul Sănătății, în calitate de Secretar de Stat responsabil de coordonarea la nivel național a PNRR din Sănătate, spun ferm: TOLERANȚĂ ZERO pentru cei care risipesc chiar și un euro din acest program! Aviz amatorilor!”, a mai transmis secretarul de stat în Ministerul Sănătății - Alexandru Rogobete.
ODISEEA ACTELOR MODIFICATE PENTRU APARATURA MEDICALĂ DE LA SPITALUL OBREGIA
Medicul care a semnalat posibilele fapte de corupție de la Spitalul Obregia este același care a publicat imaginile șocante din timpul pandemiei cu pacientul care este mâncat de viermi. El susține că situația nu s-a schimbat deloc nici în prezent. Și că, în continuare, pacienții sunt trimiși la Spitalul Bagdasar, care este lângă Obregia, unde este o lipsă acută de materiale sanitare.
Pacient mâncat de viermi, într-un spital din București. Medicii spun că nu au materiale, conducerea neagă - FOTO
Un pacient neglijat a stat cu același bandaj la picior 10 zile în 2020, în primul an de pandemie. Aceste acuzații au venit din partea medicului de la Spitalul de Psihiatrie Obregia, din Capitală. Din cauza crizei de materiale medicale și a numărului redus de personal, pacientul a făcut viermi la plăgile de la picioare. Acesta nici nu ar fi fost verificat corespunzător.
Cazul șocant a avut loc din timpul pandemiei, când spitalele erau copleșite de focare și de sutele de pacienții de Covid-19. Managerul Spitalului Obregia se apără și spune că pacientul a venit destul de târziu la spital.
"Pacientul care si-a neglijat plaga a fost ingrijit in spital probabil si a plecat la domiciliu cu plaga curata. Nu sunt probleme deloc. Spitalul functioneaza conform parametrilor normali. Toate cabinetele din ambulatoriu sunt dotate conform ordinului Ministerului Sanatatii. Materiale sanitare lipsa nu sunt si n-am avut derapaje", spunea managerul Spitalului Obregia, Adrian Țîbîrnă despre lipsurile din spital semnalate de medic.