Astfel, obligația impusă lui Andrew Tate, de a nu comunica cu presupusa victimă, a fost înlăturată. De asemenea, restricția aplicată lui Tristan Tate, care interzicea apropierea la o distanță mai mică de 50 de metri de presupusele victime și orice formă de comunicare directă sau indirectă cu acestea, a fost anulată.
Restul dispozițiilor din încheierea contestată rămân în vigoare. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi atacată pe cale de apel.
În prezent Andrew și Tristan Tate sunt cercetați pentru exploatare sexuală a minorilor, spălare de bani și trafic de persoane.
„Respinge ca nefondata contestația formulata de PICCJ. Admite contestațiile formulate de Tate III Emory Andrew și Tate Tristan, desființează în parte încheierea contestata în sensul înlăturării obligației inculpatului Tate III Emory Andrew de a nu comunica cu presupusa victima și a înlăturării obligației inculpatului Tate Tristan de a nu se apropia la o distanță mai mica de 50 m de presupusele victime, de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea. Mentine in rest dispozitiile incheierii de sedinta contestate. Definitiva”, arată minuta instanței.
”Salut şi respect decizia luată de completul de judecată de astăzi. Cred că această decizie arată că România este o ţară în care sistemul judiciar este diligent şi imparţial şi nu cedează senzaţionalismului. Suntem dedicaţi până la capăt în demersul de a dovedi nevinovăţia clienţilor noştri”, a declarat Eugen Vidineac.
Reprezentanţii fraţilor Tate au menţionat că cei doi au respectat regulile de arest la domiciliu şi de control judiciar impuse de autorităţi: „ambii au cooperat constant cu autorităţile şi au respectat cerinţele impuse, demonstrând angajamentul de a respecta principiile procesului echitabil şi ale statului de drept în România”.
„Profităm de această ocazie pentru a face un apel către public, mass-media şi jurnaliştii de investigaţie de pe reţelele sociale, să respecte principiul fundamental al prezumţiei de nevinovăţie. În era modernă a diseminării rapide a informaţiilor, este esenţial să ne amintim că acuzaţiile nu echivalează cu vinovăţia. Vom folosi toate căile legale disponibile pentru a ne asigura că drepturile lui Andrew şi Tristan sunt protejate şi că aceştia vor beneficia de un proces echitabil şi just”, au afirmat reprezentanţii fraţilor Tate.
Fraţii Tate au fost reţinuţi de DIICOT, în noaptea de 21 spre 22 august, într-un nou dosar, în care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, act sexual cu un minor, spălare a banilor, influenţarea declaraţiilor şi favorizare a făptuitorului.
Alte patru persoane au fost inculpate de procurori: Alex Stanciu, Alex Donea, Georgiana Naghel şi Luana Radu.
Anchetatorii susţin că fraţii Tate au recrutat 34 de persoane vătămate folosind metoda loverboy şi profitând de starea acestora de vulnerabilitate, iar cu sprijinul celorlalţi membrii ai grupării le-au transportat şi adăpostit în diferite locaţii, unde le-au supravegheat şi coordonat, obligându-le să producă materiale pornografice, pe care ulterior le-au difuzat contra cost pe platforme de profil. Foloasele materiale astfel obţinute din exploatarea sexuală a victimelor au fost evaluate la peste 2.800.000 dolari americani şi 887.000 tokeni.