Producția intensivă de carne nu înseamnă numai suferința unor animale. Acest lucru distruge mediul înconjurător și 'înghite' o cantitate mare din materiile noastre prime pe care le importăm din sud pentru a hrăni aceste animale', a afirmat într-un comunicat Barbara Unmüssig, președinta Fundației 'Heinrich Böll', un ONG apropiat Verzilor germani care a ajutat la publicarea acestui raport, scrie Agerpres.
Potrivit raportului elaborat de Friends of the Earth, circa 15.500 de litri de apă sunt necesari pentru producerea unui kilogram de carne de vită. Cu aceeași cantitate de apă, se pot produce 12 kilograme de grâu sau 118 kilograme de morcovi, afirmă ONG-ul.
'De fiecare dată când mâncăm, noi facem o alegere politică care are un impact asupra vieții oamenilor, a mediului, a biodiversității și a climei', a declarat Adrian Bebb, un oficial al organizației, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.
Consumul de carne, deja prea mare potrivit Friends of the Earth, este în creștere pe piețele emergente, precum China. Cu toate acestea, afirmă ONG-ul, deja peste 40% din producția anuală de grâu, secară, ovăz și porumb este utilizată pentru hrana animalelor. O treime din cele 14 milioane de hectare de teren cultivat din lume este folosit pentru hrana animalelor de consum.
În atlasul său, Friends of the Earth atrage de asemenea atenția în legătură cu utilizarea masivă a antibioticelor și a hormonilor la animalele destinate consumului uman, utilizarea de organisme modificate genetic pentru hrana animalelor sau secătuirea biodiversității în beneficiul speciilor standard.