Sculptura din bronz realizată de Constantin Brâncuşi în 1932, care reprezintă un portret stilizat al lui Nancy Cunard, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse) la o licitaţie organizată marţi de casa Christie's la New York şi a stabilit un nou record de preţ pentru o creaţie a artistului român.
Sculptura lui Brâncuşi vândută marţi seară a fost scoasă la licitaţie de cei trei copii ai colecţionarilor americani Elizabeth şi Frederick Stafford. Cuplul a achiziţionat sculptura în 1955 direct din atelierul parizian al lui Brâncuşi contra sumei de 5.000 de dolari, potrivit Bloomberg News.
Trei colecţionari au licitat pentru această sculptură din bronz polizat, lucrarea lui Brâncuşi intitulată "La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)".
Opera de artă are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură. Potrivit casei Christie's, opera de artă a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi care a garantat un preţ de vânzare stabilit înainte de licitaţie, acceptând apoi să achite şi taxe şi comisioane în valoare de 190.000 de dolari.
"Este o legendă, iar oamenii 'vânează' legendele", a declarat Abigail Asher, partener la Guggenheim Asher, o companie de expertiză în artă cu sediul la New York, comentând rezultatul tranzacţiei de marţi seară. "Contrastul dramatic dintre sculptura din bronz polizat şi soclul ei din marmură cioplită îţi taie răsuflarea. Şi este o lucrare extrem de rară", a adăugat Abigail Asher.
Nancy Cunard a fost una dintre personalităţile avangardei culturale din Paris în debutul secolului al XX-lea. Considerată un veritabil pionier al modei, ea a avut mulţi iubiţi - printre care se remarcă Ezra Pound, Samuel Beckett, Tristan Tzara şi pianistul de jazz Henry Crowder. Nancy Cunard, filantroapă, patroană a artelor şi moştenitoare a unui imperiu din domeniul transporturilor maritime, Nancy Cunard organiza numeroase petreceri şi s-a implicat în proiecte diverse, inclusiv în literatură, domeniul editorial şi activism politic, susţinând cauze precum Războiul Civil din Spania şi combaterea discriminării rasiale.
Deşi îl cunoştea pe Constantin Brâncuşi, ea nu a pozat niciodată pentru artistul român. A aflat despre existenţa acestei sculpturi la mai mulţi ani după realizarea lucrării.
Opera de artă creată de Constantin Brâncuşi a fost una dintre vedetele licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Christie's marţi seară la Paris, al cărei catalog a inclus şi o pictură realizată de Pablo Picasso în 1943, intitulată "Le Marin", estimată la 70 de milioane de dolari. Scoasă la licitaţie de Steve Wynn, un mogul al industriei jocurilor de noroc, lucrarea a fost retrasă de la vânzare după ce a fost avariată în mod accidental într-o expoziţie.
O altă lucrare care a impresionat la licitaţia de marţi seară a fost "Suprematist Composition", o pictură abstractă a artistului Kazimir Malevich, care a fost vândută cu 85,8 milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse), stabilind un nou record de preţ pentru o operă a artistului modernist născut în Rusia.
Licitaţia organizată de casa Christie's marţi seară, în cadrul căreia doar patru loturi nu au fost vândute, a generat încasări totale de 415,9 milioane de dolari.
Constantin Brâncuşi, născut în România şi care a lucrat apoi la Paris, este considerat cel mai inovator şi mai influent sculptor de la începutul secolului al XX-lea. În iulie, Muzeul de Artă Modernă din New York va vernisa o expoziţie dedicată artistului român, care prezintă 11 opere de artă ale sale, aflate în posesia instituţiei americane.
Pe piaţa de artă există puţine lucrări disponibile semnate de Brâncuşi, un artist care nu a creat opere de artă în serii numeroase. Acelea dintre ele care apar pe piaţă au întotdeauna o valoare ridicată. În mai 2017, un bronz al artistului român, realizat în 1913 şi intitulat "La Muse Endormie", a fost vândut de casa Christie's cu 57,4 milioane de dolari, stabilind precedentul record de preţ pentru o lucrare realizată de Constantin Brâncuşi.
În ultimii 40 de ani, această sculptură a fost expusă - în virtutea unui acord de împrumut prelungit - la Metropolitan Museum of Art din New York. O altă versiune a aceleiaşi lucrări, realizată din lemn, se află în posesia Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.