Potrivit procurorului şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, este cercetat pentru că l-ar fi sunat, în luna aprilie, pe Ioan Crap, care era adjunct al şefului IPJ Suceava, solicitându-i acestuia să intervină la un poliţist care îl oprise în trafic pe directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, sancţionând-o pentru depăşirea vitezei legale.
Cercetările în acest dosar au stabilit că Delia Moldoveanu a fost prinsă în trafic circulând cu viteză peste limita legală, iar pentru a nu fi sancţionată, aceasta şi-a sunat fratele, care este preot în Suceava, iar acesta, la rândul său, l-a sunat pe Cătălin Axinte care ar fi intervenit, telefonic, la Ioan Crap, rugându-l să fie îngăduitor cu abaterea comisă de femeie, a precizat sursa citată.
Ulterior, poliţistul care a sancţionat-o pe Delia Munteanu cu suspendarea permisului de conducere ar fi primit de la fratele acesteia câteva sticle cu vin şi păstrăv afumat în cetină, pentru a nu pune în aplicare sancţiunea.
În acest caz, fostul şef al IPJ Suceava Ioan Crap este cercetat pentru abuz în serviciu, iar Delia Moldoveanu şi preotul Cătălin Axinte pentru instigare la abuz în serviciu, în timp ce fratele lui Moldoveanu şi agentul de poliţie pentru dare şi luare de mită.
Sursa citată a precizat că acestora li s-au adus la cunoştinţă învinuirile.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Axinte, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere în acest caz.
Fostul şef al IPJ Suceava comisar şef Ioan Crap a declarat că nu a intervenit niciodată pentru nimeni deşi a fost sunat de mai multe persoane care i-ar fi cerut favoruri.
Acest caz a fost descoperit de procurorii DNA Suceava în timp ce cercetau dosarul privind acordarea de subvenţii ilegale de către angajaţi ai APIA Suceava.
În acest dosar, şeful APIA, Gheorghe Benu, şi adjunctul APIA Suceava, Delia Moldoveanu, sunt cercetaţi sub control judicar, alături de medicul veterinar Neculai Toma şi consilierul judeţean liberal Ioan Piticari. De asemenea, în dosarul acordării de subvenţii ilegale alte şase persoane, între care directorul APIA Suceava, Eugen Mogoş, sunt urmărite penal.
Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Gheorghe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.
Directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, este acuzată de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării.
Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.
Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.