Conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă de primarul Daniel Băluță după ce un centru pentru minori a fost închis în urma controalelor.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a decis să ia măsuri în urma constatării unor deficiențe la o locație unde erau găzduiți șase minori aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Sectorul 4. Potrivit anunțului făcut de Primăria Sectorului 4, conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă de îndată.
Comisia de control în domeniul protecției copilului, desemnată de primarul Daniel Băluță, a constatat deficiențe la una dintre locațiile în care erau găzduiți cei șase minori.
Pe lângă demiterea conducerii DGASPC Sector 4, Primăria Sectorului 4 a subliniat că vor fi întreprinse acțiuni suplimentare pentru a remedia situația și a asigura că locațiile de protecție ale minorilor îndeplinesc standardele necesare.
Conducerea DGASPC, schimbată în urma controalelor cerute de Guvern
„Acțiunea de control a avut loc astăzi, 10 iulie a.c., în cadrul seriei de verificări efectuate la nivel național, în toate centrele sociale destinate adulților, copiilor și persoanelor cu dizabilități.
În cadrul acestor verificări, realizate în Sectorul 4, de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficiențe în raport cu standardul necesar, precum cele în privința aspectului deteriorat al pereților interiori, al mobilierului, al echipamentelor sanitare, cât și în privința condițiilor de depozitare a alimentelor.
Până la momentul transmiterii prezentei informări de presă, locația respectivă a fost deja închisă, iar minorii au fost relocați în alte spații conforme, pentru ca toate deficiențele constatate să fie remediate în regim de urgență”, transmite Primăria Sectorului 4.
Controalele au început ca urmare a dispoziției Guvernului de a se verifica asistența socială din întreaga țară după abuzurile descoperite în căminele groazei din Ilfov.
Au apărut stenogramele revoltătoare, care arată chinul prin care treceau bătrânii internați în căminele în care au descins procurorii DIICOT. Oamenii, unii dintre ei cu dizabilități severe, erau neglijați, amenințați cu bătaia, înjurați și lăsați fără mâncare. Mai mult, nevoia ca alimentele să fie in termen era considerată, mai degrabă, un moft. Și tot bătrânii erau de vină că în cămne sunt gândaci. Cei care trebuiau să îi îngrijească până la sfârșitul zilelor, și primeau bani grei pentru asta, s-au transformat în călăi.
Vorbim despre oameni cu afecțiuni grave, care erau privați de tratamentele medicamentoase pe care ar fi trebuit să le ia. În plus, igiea personală de care ar fi trebuit să beneficieze aceștia era extrem de precară, iar condițiile în care aceștia ăși duceau traiul de zi cu zi lăsau de cele mai multe ori de dorit. O spune o persoană a cărei mamă a fost cazată pentru o perioadă de timp la "azilele groazei" din Voluntari. Culmea este faptul că persoana respectivă a ajuns acolo chiar în urma unor recomandări.