Decizia dezbaterii condițiilor de muncă ale sezonierilor vine după numeroasele cazuri semnalate în presă despre situația precară cu care se confruntă sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE în plină pandemie de coronavirus.
Eurodeputații vor dezbate marți cum să protejeze drepturile de muncă, sănătatea și siguranța acestor lucrători esențial în timpul pandemiei.
„Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa. Alți lucrători din ex. Slovacia oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre”, spun reprezentanții UE, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.
„Ca urmare a posibilelor informaţii îngrijorătoare despre situaţia precară cu care se confruntă sute de mii de angajaţi transfrontalieri şi sezonieri în UE, eurodeputaţii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii şi Pensiilor, cu Nicolas Schmit, comisar UE pentru Locuri de muncă şi Drepturi sociale, şi cu Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorităţii Europene a Muncii, despre modalităţi de protejare a drepturilor la muncă, a sănătăţii şi siguranţei acestor angajaţi esenţiali în timpul pandemiei”, se precizează în anunțul Parlamentului European.
Comisia Europeană a emis mai multe linii directoare pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE care se califică drept lucrători esențiali în lupta împotriva COVID-19 pot ajunge la locul de muncă.
Sectorul agroalimentar este un sector cheie inclus în aceste linii directoare, în special în ceea ce-i privește pe lucrătorii sezonieri.
Deputații urmeaza sa examineze situația lor pentru a constata dacă, după cum a fost raportat, există sau nu există măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă le sunt încălcate drepturile cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcând astfel legislația UE.