În aprilie 2022, fostul mare campion la box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Polițiștii l-au găsit la acea vreme acasa.
RUDEL OBREJA: PENTRU NOI TREBUIA DATĂ ALTĂ SOLUȚIE
„Este o mârșăvie, o bătaie de joc, pentru că dosare identice bazate tot pe decizia CCR din 2018 au fost trimise la rejudecare, vreo cinci: Dan Şova, Niţă de la Braşov, Horia Simu şi mai sunt câțiva. Identic. La noi s-a apelat la CJUE, că, vezi Doamne, gest de impunitate, vrăjeli. Era clar că pentru noi trebuia o altă soluție, s-a dat altă soluție şi acum, fix acum, plec cu geamantanul unde trebuie.”, declara Rudel Obreja imediat după ce a primit condamnarea.
Sursă: Agerpres
Încă de când a fost încarcerat a acuzat dureri înfiorătoare în zona spatelui și a abdomenului. În urma unor controale la Penitenciarul Rahova, medicul i-a spus că are discopatie. Durerile s-au amplificat, iar fostul mare sportiv a fost transferat la Penitenciarul Jilava. Doctorul de acolo nu l-a luat în serios și încă două luni a fost ținut în spatele gratiilor cu diagnostice și tratamente greșite. Rudel Obreja le-a cerut insistent celor din penitenciar să îl lase să își facă un control amănunțit, iar în cele din urmă, după multele cereri și rugăminți, a ajuns la spitalul Floreasca. La acea vreme, soția lui făcea acuzații grave și susținea că medicii din pușcărie l-au neglijat, iar boala a ajuns într-un stadiu avansat .
„Eu îl acuz pe acel medic Pădurean (Lucian, n.r.) că nu l-a trimis mai repede într-un spital de specialitate, l-a trimis pe 22 iunie, la trei luni, în Spitalul Floreasca, unde s-a constatat acest diagnostic crunt de cancer cu metastaze. Nu a fost trimis la spital de la primele simptome când s-a plâns, este cu perfuzii 24 din 24 de ore”, declara Antonia Obreja, soția lui Rudel Obreja, în iulie 2022.
Rudel Obreja a postat atunci și un mesaj pe Facebook prin care spunea că vrea să trăiască, însă pentru asta are nevoie de mai multe proceduri. La scurt timp, starea lui s-a înrăutățit și a cerut să plece la tratament în Turcia, însă cererea a fost tărăgănată și acceptată abia la finalul lunii noiembrie.
De data aceasta birocrația a învins, actele și cererile mutate de la o instituție la alta și de la un tribunal la altul nu i-au mai dat timp lui Rudel Obreja, iar fostul președinte al Federației Române de Box a murit.
După moarta sa, Elena Udrea, colega lui din Dosarul Gala Bute a postat un mesaj pe Facebook prin care acuză autoritățile că i-au luat viața fostului mare campion.
ELENA UDREA ACUZĂ AUTORITĂȚILE PENTRU MOARTEA LUI RUDEL OBREJA
„A murit Rudel Obreja! Fără îndoială că boala lui s-a declanșat din cauza hărțuirii, timp de 8 ani, în dosarul “Gala Bute”. A fost arestat de trei ori în acest timp ca și mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut. Reîncarcerarea a fost un șoc pentru el. A intrat în pușcărie sănătos, însă epuizat sufletește de atâta nedreptate. Rudel Obreja nu a avut nicio vină. A iubit sportul, a iubit boxul, a fost un patriot. Și-a dorit să îl aducă pe Bute să boxeze în România. Din păcate, pentru această dorință și pentru patriotismul lui, a plătit cu libertatea și acum chiar cu viața.”, a declarat Elena Udrea.
Sursă: Facebook/Elena Udrea
Și vecinii lui au numai cuvinte de laudă despre Rudel Obreja și spun că în ultima perioadă era total schimbat.
„Foarte rar, nu mai iesea, arata foarte foarte rau, era slabit. A slabit enorm de mult. În general autoritatile nu fac cercetari cum trebuie. In cazul dânsului puteau sa faca ceva pentru ca a fost o personalitate nu o persoana”, a declarat unul dintre vecinii lui Rudel Obreja, după moartea sa.
Un caz asemănător este și cel a lui Dan Adamescu. În 2016 a primit o condamnare de 4 ani și patru luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat că a mituit mai mulți judecători. Avocatul său declara atunci că starea lui de sănătate este una destul de gravă. În luna septembrie Adamescu a fost transferat din Penitenciarul Rahova în Penitenciarul Jilava, acolo unde, la scurt timp ar fi făcut septicemie. De atunci, pe rolul instanțelor au fost înregistrate nenumărate cereri de eliberare condiționată, cereri care nu au fost acceptate, iar în cele din urmă omul de afaceri a murit.
Mulți dintre cei care au fost condamnați susțin că sunt hărțuiți de sistemul de justiție și când ajung în spatele gratiilor pedeapsa seamănă mai mult cu o condamnare la moarte. Astfel, unii au fugit în alte țări tocmai pentru a nu ajunge în închisorile cumplite din România: Elena Udrea, Alina Bica, Radu Mazăre, Sorin Oprescu și ultimul caz, Ionel Arsene. Alții aleg țări despre care știu că îi pot scăpa de pedeapsă, cume este cazul lui Dragoș Săvulescu. Acesta a fugit în Italia unde și-a deschis o afacere și și-a cumpărat o casă și a obținut rezidența italiană. Cu acest document în buzunar, instanțele italiene devin instanțe de executare astfel că doar acestea pot dispune dacă cel condamnat în România, va face sau nu închisoare în Italia, dar și modul de executare, deoarece Italia este recunoscută pentru multitudinea de forme de executare a pedepselor cu închisoare.
România este țara în care nu s-a mai construit o închisoare încă din 1994. Faptul că în penitenciarele din țara noastră nu sunt locuri suficiente pentru numărul mare de condamnați face ca în multe celule să fie îngrămădiți mai mulți deținuți decât impun normele europene privind respectarea drepturilor omului. Mai mult, acestea nici nu au fost modernizate. Sunt aceleași pușcării ca pe vremea când erau omorâți foștii deținuți politici.