În raportul din 2023 privind situația în spațiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria și România în octombrie-noiembrie 2022, precum și măsurile care au urmat, relatează HotNews.ro.
Raportul reafirmă poziția clară și constantă a Comisiei conform căreia cele două țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a aplica integral toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen.
„În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să facă parte integrantă din spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spațiul Schengen mai puternic și mai prosper prin aderarea României și Bulgariei”, spune Ylva Johansson.
Comissarul precizează despre Consiliul Schengen că a convenit să facă din aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen una dintre prioritățile cheie pentru a doua rundă Schengen.
„Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu președinția Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul președinției din 26 mai 2023, președinția suedeză a subliniat că discuțiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România trebuie să continue în mod prioritar”, a arătat oficialul european.
Pe 12 iulie, europarlamentarii au dezbătut o rezoluție în plen în care susțineau că cele două țări trebuie acceptate în următoarele luni. Ulterior, Parlamentul European de la Strasbourg a cerut Consiliului Uniunii Europene să voteze fără întârziere în favoarea aderării celor două state.
Textul rezoluției arată că un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere va face o Uniune mult mai puternică.
Spania a preluat la 1 iulie conducerea Uniunii Europene, menționând că problema Schengen este o prioritate pe agenda guvernului de la Madrid.
Poziția guvernul spaniol nu reprezintă o surpriză, și asta deoarece acesta a susținut puternic România în ultimul an și jumătate pentru a intra în Schengen, dat fiind că relațiile politice și sociale dintre Madrid și București sunt la un nivel fără precedent.
Anterior preluării președinției rotative a UE, premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au declarat că susțin intrarea României în spațiul de liberă circulație.
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă, pe 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului JAI. Respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.