Obiectivul de etapă al executivului comunitar este ca până în martie să fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus 80% din personalul medical şi dintre persoanele cu vârste peste 80 de ani.
Aceste ţinte sunt incluse în documentul de lucru ce va fi dezbătut la summitul UE în regim de videoconferinţă prevăzut să aibă loc pe data de 21 ianuarie, care se va concentra pe vaccinarea anti-COVID-19 în contextul în care cele 27 de state membre încearcă să-şi coordoneze eforturile de combatere a pandemiei.
De asemenea, liderii statelor membre vor analiza posibilitatea existenţei unui ''paşaport de vaccinare'' şi a altor privilegii asociate, în Uniunea Europeană, pentru persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19.
Potrivit surselor dpa, Comisia Europeană este favorabilă emiterii unui document care să fie pe cât posibil precis şi recunoscut în toate state statele UE.
Documentul ar trebui să precizeze numele persoanei vaccinate, tipul vaccinului, ţara şi data în care i-a fost administrat şi să contribuie la urmărirea eventualelor efecte adverse.
Comisia va susţine, totuşi, că eventualele privilegii acordate persoanelor vaccinate - precum posibilitatea de a intra în restaurant sau accesul mai facil la călătoriile de vacanţă - ar trebui lăsate la latitudinea statelor membre, mai arată sursa citată.