Comisia Europeană a reacționat critic, miercuri, la adoptarea ordonanței de urgență de modificare a Legilor Justiției, despre care a spus că încalcă recomandările din MCV.
Totodată, Comisia a anunțat că va cere explicații Guvernului de la București, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
Comisia Europeană „urmărește cu mare îngrijorare” noile modificări operate de Guvern prin ordonanță de urgență în domeniul justiției, care „par a fi în contradicție” cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare al Bruxelles-ului, a declarat, miercuri, Christian Wigant, un purtător de cuvânt al executivului comunitar, citat de Hotnews.ro.
„Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții privind statul de drept în România. Atât conținutul, cât și procedura ultimei modificări, prin ordonanțe de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar și părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări. (...) România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani”, a spus acesta.
Reacția Comisiei Europene vine după ce, marți, Guvernul a adoptat două OUG pe Justiție, criticate de asociații de magistrați, dar și de DNA, DIICOT și Ministerul Public.
Nebunie după OUG pe justiție: "Iohannis să sesizeze de urgență Comisia de la Veneția"
Potrivit celor două ordonanțe, funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot să fie ocupate prin delegare. Pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public avizul va fi dat de plenul CSM.