”Într-o criză ca asta vor exista mereu persoane care încearcă să profite de problemele altora și vedem un număr în creştere de fraude şi tentative de fraudă legate de vaccinuri anti-Covid”, a spus șefa UE.
Blocul comunitar și-a intensificat acţiunile de combatere a fraudelor şi de tragere la răspundere a celor responsabili. Oficiul European de Luptă Antifraudă le oferă statelor membre consiliere privind modul în care pot identifica fraudele, a mai declarat Ursula von der Leyen.
Preşedintele C.E. a avertizat că este extrem de riscant să cumperi vaccinuri de la comercianții de pe piaţa neagră pentru că nu există nicio garanţie că lanţul frigorific pentru transportul acestora de la fabrică până la momentul administrării a fost respectat.
În acest context, șefa executivului comunitar a amintit despre vaccinul rusesc Sputnik-V și a acuzat Moscova că le oferă altor țări serul deși populaţia sa nu a fost încă vaccinată într-o proporţie suficientă.
”Ne întrebăm în continuare de ce Rusia oferă, teoretic, milioane şi milioane de doze deşi nu a realizat progrese suficiente în vaccinarea propriilor cetăţeni. Asta este o întrebare la care ar trebui să se răspundă”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.