Verificările au legătură cu o posibilă acțiune de împiedicare a exportului de gaze naturale. Romgaz confirmă acțiunea de control. "Confirmăm acțiunea de control. Această se află în curs de desfășurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv", a precizat Romgaz pentru HotNews.ro.
Comisia Europeană a confirmat într-un comunicat "inspecții neanunțate" în sectorul gazelor naturale la câteva companii din România, active în sectorul furnizării și transportului de gaze.
Potrivit unor surse din piaţă citate de Ziarul Financiar, telefoanele membrilor din conducerea executivă a Petrom ar fi fost confiscate.
Verificările au început ieri la Transgaz și au continuat astăzi la celelalte companii vizate. Potrivit surselor citate, inspectorii DG Competition ar fi preluat accesul la computerele unor angajați din companiile menționate. Potrivit surselor citate, ar fi o acțiune fără precedent în România din partea DG Competition.
Comisia Europeană a confirmat într-un comunicat "inspecții neanunțate" în sectorul gazelor naturale la câteva companii din România, active în sectorul furnizării și transportului de gaze.
"Comisia este îngrijorată că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice cartelizarea și practicile care restricționează afacerile, precum și abuzul de pozite dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE)", se arată în comunicatul oficial.
"Comisia investighează potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în particular legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedică exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE".
Problema blocării exporturilor de gaze este mai veche. Mulți ani, a fost aplicată o politică la nivel guvernamental de tărăgănare a exporturilor, iar acest lucru s-a reflectat asupra lipsei de investiții a Transgaz pe partea de interconectări. De altfel, România se află chiar în procedura de infringement din această cauză.