Rezoluția a fost adoptată cu 506 voturi ”pentru”, 150 ”împotrivă” și 28 abțineri.
Potrivit documentului, parlamentarii europeni l-au însărcinat pe Președintele P.E., David Sassoli, să solicite Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, ”să își îndeplinească obligațiile” în temeiul Regulamentului privind statul de drept.
Eurodeputații subliniază că noul instrument de condiționalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare din ianuarie 2021 și se aplică și fondurilor de redresare.
”Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluția sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului”, transmite P.E.
Actuala situație ”constituie un temei suficient pentru introducerea de acțiuni în justiție în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei”, mai spun eurodeputații.
Aceștia mai reclamă în rezoluție că riscul ca bugetul UE să fie utilizat abuziv în țările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează, potrivit hotnews.
C.E. nu a propus măsuri în temeiul noilor norme după ce Consiliul European i-a solicitat să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE. Două țări, Polonia și Ungaria, au făcut acest lucru la 11 martie 2021.
Mecanismul privind condiționarea alocării fondurilor europene a fost adoptat prin majoritate calificată, în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE. Acordul din 5 noiembrie prevede ”un regim general de condiţionalitate” prin care fondurile alocate unui stat membru din bugetul multianual al UE, de 1.074 de miliarde de euro, şi cele din Planul de redresare, de 750 de miliarde de euro, să poată fi suspendate în cazul în care Comisia Europeană constată că acesta nu respectă independenţa justiţiei sau libertatea presei.