Cercetătorii au stabilit o relație directă între colesterol și prezența plăcilor amiloide în creier, astfel încât aceștia sunt de părere că aceste depozite sunt caracteristice bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Specialiștii americani au analizat prin scanare caracteristicile cerebrale a circa 200 de persoane în vârstă, atât femei, cât și bărbați, afectate sau nu de demență ușoară. Rezultatele au arătat că o valoare ridicată a colesterolului "rău" și una scăzută a colesterolului "bun" se asociază cu depozite mai mari de beta-amiloidă.
Prin urmare, cercetătorii spun că este importantă urmărirea îndeaproape a nivelurilor de colesterol, nu numai pentru sănătatea vasculară, ci și pentru facultățile cerebrale. Medicul de familie va aprecia dacă este necesară aplicarea unui tratament de scădere a colesterolului, independent de riscul cardiovascular, la vârstnicii la care nivelurile sunt la limită și care dau semne de declin cognitiv ușor, cum ar fi pierderile de memorie.
În afară de medicamente, există însă și alternative naturale prin care poate fi combătută această problemă. Astfel, specialiștii sunt de părere că o dietă sănătoasă fără grăsimi saturate scade nivelul colesterolului rău. De asemenea, evită gălbenușurile de ouă, carnea grasă și lactatele integrale.
Conform doctorulzilei.ro, introducerea somonului, nucilor și ovăzului în dietă scade colesterolul în mod natural.
Exercițiile fizice reprezintă o altă soluție la îndemână deoarece, în caz contrar, greutatea corporală în exces contribuie la creșterea colesterolului.