Varsta si sexul
Varsta si sexul sunt factori care predispun la colesterol, factori pe care nu ii poti evita. Pana la 50 de ani barbatii prezinta un risc mai mare decat femeile sa faca un accident legat de ateroscleroza. Femeile sunt protejate de catre hormonii feminini pana la menopauza, cand incep sa scada. Protectia mai dureaza in jur de 10 ani, deci, in medie, femile prezinta un risc crescut dupa 60 de ani.
Antecedentele familiale
Ereditatea joca un rol important in colesterolomie. Un om din 500 se naste cu o gena responsabila de hipercolesterolomie. Daca unul dintre parinti prezinta un nivel crescut de colesterol ereditar (3-6 g/l), exista o sansa din doua ca si copilul sa aiba colesterolul mare cu complicatii cardiovasculare incepand cu varsta de 30 de ani.
Daca unul dintre parinti are hipercolesterolomie, a facut un atac cardiac sau un accident vascular precoce, copiii trebuie supravegheati in special intre 3 si 9 ani sau dupa pubertate. Sunt necesare analize regulate si o buna igiena de viata, eventual un tratament, pentru a preveni problemele.
Alimentatia
Proastele obiceiuri alimentare sunt partial responsabile de cresterea colesterolului. Colesterolul este o grasime fabricata in proportie de 70% de catre ficat, restul provenind din alimentatie.
Sunt doua feluri de colesterol: LDL sau colesterol rau, care se poate acumula in exces pe peretii arterelor, provocand ateroscleroza si HDL sau colesterol bun, care recupereaza excesul de colesterol din organe si il duce la ficat, de unde este eliminat.
Marirea colesterolului rau provine din grasimi saturate continute in alimente de origine animala (vita, porc, oua, lactate, prajeli, dulciuri).
Pentru a scadea colesterolul rau si a creste colesterolul bun, grasimile saturate trebuie inlocuite cu grasimi nesaturate, peste, carne de pasare, fructe si legume.
Vezi mai multe aici